Кривокапић: Вељовић предводи Патриотско-комитски покрет

ПОДГОРИЦА: Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић изјавио је да саветник црногорског председника и бивши директор управе полиције Веселин Вељовић предводи Патриотско-комитски покрет, који је, како је рекао, "свој штаб из полиције преселио у штаб паралелног органа".
podgorica, tanjug
Фото: Tanjug/Video, arhiva

Кривокапић сматра да се садашња опозиција још не мири да тим да је изгубила власт.

Премијер поручује и да државу нико није победио, али и да је обавеза свих да позову своје присталице да престрану са окупљањима.

Врата слободе и демократије у Црној Гори су одшкринута, али то није разлог да ових дана присуствујемо окупљањима која на одређени начин крше ту слободу, заустављајући слободу неких других, који би само да се слободно крећу. Демократија подразумева и протесте, али ти протести морају бити у духу демократије, а то значи, без порука мржње, шовинизма и искључивости, навео је Кривокапић у саопштењу које је пренео портал ЦдМ.

Он је додао да "Црна Гора последњих дана слуша поруке које никада до сада у Црној Гори нису биле присутне, ''а то су поруке подела на дошљаке и домороце, староседеоце и избеглице".

Исто тако, слушамо претње посланика, ''пуштањем звери из кавеза'', многе поруке мржње, чак и насиља, и на крају ти исти, који подстрекују на насиље, очекују да се у Црној Гори деси, како нам намећу, ''црногорско пролеће'', алудирајући вероватно на Арапско пролеће. Те године и та пролећа су прошла, додао је премијер.

Он додаје да "нико не треба да брани Црну Гору од Црногораца".

Посебну пажњу бих усмерио на претходну власт, а садашњу опозицију која има одговорност, јер се они још не мире са тим да су изгубили власт. Немојте да вас брине то што они који су све остварили у безакоњу и руковођени својим интересима желе да Црне Горе доведу у неко ново стање у ком се они најбоље сналазе, а то је стање хаоса и нереда, рекао је Кривокапић.


Вељовић: Кривокапић малициозно пребацује одговорност

Саветник за одбрану и безбедност председника Црне Горе и бивши премијер Веселин Вељовић демантовао је данас наводе премијера Здравка Кривокапића да он предводи Патриотско-комитски покрет представља, наводећи да нема било какве везе с њиховим активностима, али да ''поштује њихов рад, уз уверење да ће их бити све више свакога новог дана".

Вељовић је саопштио да Кривокапићеви наводи да он предводи Патриотско-комитски покрет представља "малициозно пребацивање одговорности за дестабилизацију државе".

Здравко Кривокапић је, изгубивши ауторитет код својих министара и скупштинске већине, очигледно остао само да влада јавним прогласима, писаним и усменим обраћањима, навео је Вељовић у саопштењу Службе за информисање председника Црне Горе.

Вељовић поручује да је "Кривокапић извео људе на улице, а не Веселин Вељовић".

Ви сте, уз све проблеме са којима се наша држава суочава, као приоритет поставили етнички инжењеринг на штету Црногораца и мањинских народа. Зато, када следећи пут будете тражили кривца за бунт народа и протест против ваших напора да по сваку цену обездржавите Црну Гору, промените њену демографску структуру и уништите њено грађанско биће, довољно је само да погледате у огледало - и наћи ћете га, додао је Вељовић.

Саветник председника Црне Горе Мила Ðукановића каже да су црногорске комитске и патриотске организације легитимне и легалне групе грађана који се боре за очување Црне Горе.

Председниче владе, недостојно се понашате функцији коју обављате јер саопштавате грађанима неистине у поводу важних тема о којима лакомислено и еуфорично, али пре свега без чињеница говорите. Истина је да патриотске организације не водим, нисам њихов члан и немам било какве везе са њиховим активностима, али поштујем њихов рад уз уверење да ће их бити све више свакога новог дана, закључио је Вељовић.


Премијер Црне Горе наглашава да тим активностима руководи Вељовић, "који је свој штаб из полиције преселио у штаб паралелног органа, који руководи Комитско патриотским покретом."

Знамо да ово све финансира организовани криминал у дослуху са политичарима, јер они на тај начин чувају своје интересе. Зашто је то тако, зато што се корупција своди на нулу, а криминал на најмању могућу меру. Државу још нико није победио, неће ни данас, ни убудуће, изјавио је, између осталог, Кривокапић.

Окупљени Подгоричани траже оставку 

Група грађана под називом "Црногорско пролеће" поручује да не припадају политичким партијама и интересним групацијама око њих, јавља сајт цдм.

Учесници скупа носе црногорске заставе, комитске и НАТО заставе, као и крсташ барјак, а из аутомобила пуштају патриотске песме.

И данас су, као и јуче, грађани, присталице председника Црне Горе Мила Ђукановића, блокирали пут Подгорица - Никшић код Богетића, због чега су кривично процесуиране две особе, против девет лица су поднете прекршајне пријаве.


Пријаве против четири особе због инцидента у Беранама

Беранска полиција лишила је слободе три лица због инцидента који се догодио вечерас током кретања организоване ауто колоне, док је против једне особе поднета прекршајна пријава у редовном поступку, саопштено је из Управе полиције Црне Горе.

Г.Л. је вечерас пријавио припадницима полиције да су га физички напала четири њему непозната лица.

Службеници Центра безбедности Беран се брзо идентификовали и привели виновнике догађаја.

Предузетим радњама полиција је дошла до сумње да је Г.Л. упућивао увредљиве речи учесницима организоване ауто колоне када су га И.Ц, А.С, Ј.Г. и А.Т. физички напали, наводи се у полицијском саопштењу.

О догађају је обавијештен државни тужилац у Основном државном тужилшатву у Беранама који се изјаснио да у радњама поменутих лица нема елемената крвичног дела.

Полицијски службеници лишили су слободе И.Ц., А.С. и Ј.Г. због прекршаја из члана 10 Закона о јавном реду и миру и они ће бити уз прекршајну пријаву приведени Суду за прекршаје у Беранама.

Против малолетног А.Т. поднета је прекршајна пријава у редовном поступку.

Против Г.Л. поднета је прекршајна пријава због прекршаја из члана 7 Закона о јавном реду и миру.

Медији су раније пренели да је вечерас у Улици 29. новембра у центру Берана десетак ''комита'' напало младића Г. Л.

Нападачи су, према наводима медија, у Беранама у ауто-колони учествовали на тзв. патриотском скупу.


Иницијативни одбор слободних грађана, како себе називају грађани који су блокирали пут, раније је најавио радикализацију протеста уколико влада не испуни њихове захтеве.

У непотписаном допису "иницијативног одбора слободних градана Црне Горе" раније је наведено да се блокаде спроводе "због перфидних намера владе, којима кроз измене одлука о критеријуму за стицање црногорског држављанства желе да омогуће стицање држављанства за 62.000 странаца, већином држављана Русије и Србије, након чега би они по Уставу били уписани у бирачки списак".

Окупљени су тражили и да се премијер Црне Горе Здравко Кривокапић јавно извини грађанима Црне Горе којима је наводно претио.

Они су поновили да уколико се њихови захтеви не испуне до сутра, да ће грађански протест бити радикализован.

Абазовић: Постигнут договор око тужилачких закона

Потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић изјавио је, након састанка са представницима парламентарне већине, да је постигнут договор око тужилачких закона.

Абазовић је рекао да очекује да се закони ускоро нађу у Скупштини, преносе подгоричке ''Вијести''.

Мислим да смо нашли решење у складу са Венецијанском комисијом. Остајемо отворени за све сугестије и коментаре. У наредним данима ћемо текст закона доставити Скупштини. Сви смо се на састанку сложили да ове ствари не треба одлагати, рекао је Абазовић.

Он је оценио да национална безбедност није угрожена, али је оптужио председника Црне Горе Мила Ђукановића и Демократску партију социјалиста (ДПС) да раде директно против државе.

Позивам парламентарну већину да не наседа на то. Биће још процесуирања и ако буде покушаја инцидената држава ће да реагује промптно, поручио је Абазовић.

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести