Курц: Ситуација веома озбиљна,хитно зауставити тренд пораста

БЕЧ: Ситуација у Аустрији је веома озбиљна, и то не само због актуелно високог броја новозаражених, јер ако тај број буде даље драматично растао онда би достигли капацитете наших болница и интензивних јединица, упозорава аустријски канцелар Себастијан Курц.
kurc, tanjug
Фото: Tanjug/Z.Mirković, arhiva

Курц је, у интервјуу бечком дневнику „Естерајх“, пренео да се у року од три недеље број новозаражених удвостручио, и да је хитно потребно да се тај тренд заустави.

„Зато молим грађане смањите социјалне контакте, придржавајте се мера и дајте тиме ваш допринос да добро прођемо кроз други талас, као што су већ успели на пролеће“, подвукао је он.

Најавио је да ће се сутра састати са председницима аустријских покрајина, јер је, поред даљих мера на савезном нивоу, неопходно да пре свега буде брзо реаговано у погођеним регионима, а то се тиче свих покрајина са високим бројкама, јер је тренутно ситуација стабилна само у Штајерској и Корушкој.

Курц је позвао на смањење социјалних контаката, указујући да је познато да се највећи део зараза догађа у приватном окружењу.

„Морамо сви дати наш допринос, тиме што ћемо одустати од журки, већих окупљања и великих прослава. Само тако можемо спречити друго затварање“, поручио је он.

Подсетио је да висока стопа заразе не представља само проблем по здравствени систем, већ, што су веће бројке, то је и већа штета по привреду, и више радних места се губи.

„То се тиче пре свега туризма. То је и разлог што се борим да бројке не расту даље. Сви ме питају да ли је могуће спречити друго затварање, а одговор је једноставан - на нама је свима. У ширим деловима Европе већ постоје ситуације сличне затварању", казао је Курц.

Он је навео да су у Чешкој, Словенији, Француској, Шпанији су цели градови затворени, школе затворене.

"У Белгији постоји ноћна забрана изласка. Да ми можемо спречити друго затварање ако сви буду дали свој допринос, ако будемо сви смањили контакте онда можемо нашу привреду, школе И делове друштвеног живота држати отворене И током зиме“, указао је канцелар.

Када је реч о обољењу министра спољних послова Александера Шаленберга пренео је да су остали чланови владе, а тако и он, тестирани негативно.

Указао је да се Шаленберг највероватније заразио на савету министара спољних послова ЕУ у Луксембургу, те нагласио да са њим није имао директан контакт, јер су на седници владе сви носили маске, и да се то испоставило као јако корисно.

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести