Курц: Вирус ће нас још месецима пратити

БЕЧ: Аустријски канцелар Себастијан Курц упозорио је грађане да ће корона вирус Аустријанце пратити још месецима.
kurc, tanjug
Фото: Tanjug/Z.Mirković, arhiva

Упозорио је, у изјави за јавни сервис ОРФ, да је, ако дође до промене бројки у негативном смеру, могуће да се ограничења, која су од јуче попуштена, врате на рестриктивнији ниво.

Курц је указао да ће се великом пажњом пратити број хоспитализованих, као и број нових инфекција, али и фактор репродукције вируса, који мора бити испод 1.

"Ако те бројке погледамо актуелно, онда је то веома позитиван број. Међутим чим се то буде променило покренућемо аларм. Једно је јасно вирус ће нас месецима пратити и могуће је да ћемо морати поново увести ограничења", казао је он, наводећи као пример друге земље као што је Сингапур, где је било једног корака напред и поново један корак назад.

Курц је поручио да криза није превазиђена и да ће трајати још више месеци. Аустрија, према његовим речима, жели да обазриво и постепено иде у правцу нормалности попуштањем мера.

У идеалном случају, како констатује, то ће функционисати са активним мерама и хигијеном, додајући да у овом тренутку нема назнака за "корак назад".

Што се вакцине против корона вируса тиче каже да ће сигурно поћи нешто за руком у међународној потрази, али да ће болест остати у сваком случају више месеци.

Онима који сањају о имунизацији становништва Курц је поручио да тренутно у Аустрији постоји зараженост становништва од један одсто, тако да би такав правац значио многе инфициране и мртве.

Циљ Аустрије је да болест држи под контролом на јако ниском нивоу, и да не дозволи да од искре настане поново пожар.

Указао је да је новина што ће бити уведено тестирање у старачким домовима и код медицинског особља, а да ће после краја априла, када се буде евалуирало стање после отварања продавница, знати да ли ће ограничења остати на снази у актуелном облику, или ће даље бити попуштена.

Када је реч о одлуци да мале радње могу отворити у првом кораку лабављења мера, Курц је рекао да је тражено фер решење.

Што се школа тиче казао је да се мора чекати, и да ће оне најраније средином маја бити отворене.

EUR/RSD 117.2745
Најновије вести