Лајен: Демократија трајно оштећена у последње четири године

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изразила је данас забринутост за будућност демократије, оцењујући да су демократска начела можда заувек нарушена током последње четири године
Ursula fon der Lajen/Fonet
Фото: Урсула фон дер Лајен Фото: Fonet

ДАВОС: Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изразила је данас забринутост за будућност демократије, оцењујући да су демократска начела можда заувек нарушена током последње четири године, за време председничког мандата Доналда Трампа, извештава ЦНЦБ.

„Пре годину дана, моји билатерални разговори су се вртели пре свега око питања: да ли ће америчка влада увести казнене царине европским произвођачима аутомобила? Данас, годину дана касније, бринемо да ли је сама демократија можда трајно оштећена у последње четири године", рекла фон дер Лајен у обраћању на Светском економском форуму у Давосу.

Осврнувши се на слике нереда на америчком Капитол Хилу почетком јануара, она је навела да је, као и за већину европских лидера "олуја на Капитолу" и за њу била шок, и иницијална каписла за оживљавање расправа о улози друштвених медија у ширењу дезинформација и подстицање потенцијалних политичких немира.

"Морамо се позабавити и тамнијим странама дигиталног света. Увек хитамо да кажемо: Демократија и њене вредности су део нашег ДНК. И то је тачно. Али морамо да негујемо нашу демократију сваки дан, да бранимо своје институције од нагризајуће снаге говора мржње, дезинформација, лажних вести и подстицања на насиље", нагласила је фон дер Лајен.

Подсетила је да Европска комисија припрема нове законе којима ће се пооштрити контрола над дигиталним фирмама, као што су Твитер и Фејсбук.

„Пословни модел мрежних платформи утиче не само на слободну и фер конкуренцију, већ и на наше демократије, нашу сигурност и квалитет наших информација. Због тога морамо да обуздемо ову огромну моћ великих дигиталних компанија", поручила је шефица ЕК.

Такође је позвала нову америчку администрацију да сарађује са ЕУ на техничкој регулативи.

Фон дер Лајен се дотакла и научних доказа који показују јасне везе између губитка биодиверзитета и глобалних пандемија, апелујући на глобалне лидере да дејствују на плану климатских промена.

„Морамо да учимо из ове кризе. Морамо да променимо начин живота и пословања како бисмо могли да сачувамо оно што ценимо и што нам је вредно", рекла је.

Она је одала признање новом руководству у САД, рекавши да је "одушевљена што су се Сједињене Државе поново придружиле Париском споразуму".

Говорећи о хитној глобалној потреби вакцинације против ковида-19, нагласила је важност да се обезбеди да вакцине стигну до свих земаља света.

На питање Клауса Шваба, оснивача и извршног председника Светског економског форума, о томе како Европска комисија планира да са заинтересованим странама из приватног сектора пређе на одрживо пословање, фон дер Лајен је указала на значај иновација када је реч о одрживој зеленох производњи у циркуларној економији.

Такође је говорила о низу специфичних програма на којима Европска унија ради с циљем постизања зеленије, одрживије будућности.

Ти програми, поред осталог, укљуцују обнављање 35 милиона кућа широм ЕУ како би се обезбедила већа енергетска ефикасност, затим еколошки прихватљив градски саобраћај, укљуцујући декарбонизацију возних паркова у европским градовима.

Лајен: Компаније да поштују уговоре, уложили милијарде

БРИСЕЛ: Председница Европске комисије, Урсула фон дер Лајен, каже да је ЕУ уложила милијарде евра у развој и призводњу вакцина против Ковид-19 и да сада са правом очекује од фармацеутских копанија да испуне своје део обавеза према Европи.

”Сада компаније морају да испоруче свој део посла и да испоштују своје обавезе. Зато успостављамо механизам за транспарентност при извозу вакцина. Европа је одлучна да допринесе глобалном добру, али такође захтевамо да се уговори поштују”, поручила је Лајен у видео поруци на Твитер налогу.

У Европској комисији објашањавају да механизам за циљ има јасну информацију где иду вакцине против Ковид-19 произведене у Европи.

”Овде се не ради о томе да ми не желимо да неко други добије вакцине већ да компање са којима смо потписали уговоре испуне своје обавезе према нама. Јасно је да свима требају вакцине, али је јасно и да је ЕУ уложила велики новац како би осигурала да добије неопходне дозе и то не било кад него што је пре могуће”, каже портпарол Комисије, Ерик Мамер.

У Европској комисији кажу да и након два јучерашња састанка са представницима Астра Зенеке и даље чекају на ”јасне и комплетне информације” о испоруци вакцина.

”Нећемо одустати док не добијемо одговоре и вакцине”, каже Мамер.

Нови састанак представника Европске комисије, земља чланица и компаније Астра Зенека најављен је за сутра.

EUR/RSD 117.3076
Најновије вести