Лајен: Нова зора у САД доласком Бајдена

БРИСЕЛ: Председница Европске комисије, Урсула фон дер Лајен, поводом инаугурације Џозефа Бајдена за новог председника САД, оцењује да ”ЕУ, после четири дуге године, поново има партнера у САД”.
fon der lajen, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Virginia Mayo)

”Нова зора у Америци је чекана дуго”, поручила је фон дер Лајен.

Председница Европске комисије је, говорећи јутрос пред Европским парламентом, нагласила да су САД ”најстарији и партнер од највећег поврење за ЕУ”, а да ЕУ и САД морају да раде заједно и буду лидери у свету.

Као приоритетну заједничку борбу, фон дер Лајен је навела борбу против пандемемије Кови-19 и изнела очекивање да ће се САД, са Бајденом на челу, вратити Париском климатском споразуму.

”САД се враћају, а ЕУ је спрема да се повере са старим партнером и удахне нови живот у наде драгоцено партнерство”, закључила је фон дер Лајен.

Мишел: Инаугурација Бајдена дан обнове трансатланских односа

БРИСЕЛ: Председник Европског савета Шарл Мишел каже да је инагурација председника САД Џозефа Бајдена, велики дан за америчку демократију, али и прилика да се обнове трансатлански односи који су, према његовим речима, патили последње четири године.

"САД су наш најближи сарадник у одбрани демократије и владавине права. Зато су нас све шокирали последњи догађаји, али мрак насиља неће угасти свело деморкатије”, рекао је Мишел.

Председник Европског савета је, говорећи на специјалној сесији Европског парламента посвећеној инаугурацији новог председника САД, поручио да ”Европа мора да узме своју судбину у своје рруке”, али да су јој у борби за бољи свет и очување мира потребни јаки партнери као што су САД.

”Позивам САД да израдимо нови пакт за јачу Европу САД и бољи свет”, поручио је Мишел.

Шарл МИшел је позвао будућег председника САД да дође у ЕУ и присутвује специјалном састанку ЕУ лидера који ће тим поводим бити организован.

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести