Лавров о САД: За танго је потребно двоје

МОСКВА:  Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да је мало вероватно да дође до побољшања односа Русије и САД у блиској будућности.
lavrov, tanjug ap
Фото: Tanjug/AP

Он је у интервјуу за лист "Аргументи и факти" рекао да се доста проблема нагомилало у билатералним односима, као и да их није створило понашање Русије, преноси Тасс."Успостављање билатералних односа је двостран процес. Наша земља је спремна да ради на томе и то смо много пута рекли", рекао је Лавров.

Он је истакао да Русија и САД имају посебну одговорност као две највеће нуклеарне силе и сталне чланице СБ УН."Наша сарадња је кључна за обезбеђивање стабилности и предвидивости у спољним пословима. Ипак, не зависи све од нас, кажу да је за танго потребно двоје", рекао је Лавров.

Као други битан фактор, Лавров је истакао компликовану унутрашњу ситуацију у САД.

"Трамп говори о намери да успостави добре односе са Русијом, али не деле сви у Вашингтону његове ставове. То се види кроз непријатељске мере, попут разних оптужби на наш рачун, увођење економских санкција, одузимање дипломатске имовине...", рекао је Лавров.

Ипак, казао је он, Русија ће наставити да тражи области заједничког интересовања са Американцима и додаје да и руски и амерички председник сматрају да мора да се превазиђе блокада односа.

EUR/RSD 117.1952
Најновије вести