Летонија забранила емитовање руском ТВ каналу РТ

РИГА: Летонија је забранила емитовање руског државног ТВ канал РТ, образложивши одлуку тиме да је та телевизија под контролом медијске личности која је под санкцијама ЕУ.
riga letonija
Фото: pixabay.com

Реч је о Дмитрију Киселеву, који је исмејао ту оптужбу речима да је то показатељ глупости и наглашавајући да он никада није био на челу РТ, па је предложио Летонији да се извини том ТВ каналу и поново га пусти у етар.

Киселев се налази на листи људи који су под санкцијама ЕУ због своје улоге у промоцији “пропаганде Кремља” и подршке руској анексији Крима од Украјине 2014. године, наводи агенција АП.

Савет за националну контролу електронских масмедија укинуо је седам канала који припадају мултинационалној мрежи коју води РТ, тврдећи да је РТ под “ефективном контролом” Киселева.

Као једно од образложења, Савет оптужује РТ да је у својим програмима Летонију приказивала као неуспешну државу.

Киселев, који је на челу државне Русије Сегоднаја медија групе, међу којима су и агенција РИА новости и Спутњик, нагласио је да са РТ, некадашњом Рашом Тудеј (Русија данас), нема ништа.

Русија Сегоднаја у преводу значи Русија данас, напомиње АП, а РИА новости су основале РТ. Међутим, ове две компаније су се раздвојиле пре него што је Киселев преузео компанију Русија Сегоднаја.

Оваква одлука је показатељ глупости, неспособности и русофобије Летоније, рекао је Киселев у интервјуу за радио “Говорит Москва”.

Протеклих година, Летонија и Литванија привремено су забраниле и друге руске државне ТВ канале под изговором да служе за ширење пропаганде Кремља.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести