Либија:Страни плаћеници ушли на највеће нафтно поље

КАИРО:  Руски и други страни плаћеници ушли су у највеће нафтно поље Либије, саопштила је у петак либијска Национална корпорација за нафту, наводећи да је то покушај да се спречи поновно покетање заустављене производње нафте у тој ратом разореној земљи.
libija, karta Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Из либијске нафтне компаније додају да су се "руски плахеници први пут састали са стражарима великог либијског нафтног поља Шарара", које је под контролом бораца међународно непризнатих снага генерала Калифе Хафтара на истоку, у четвртак увече, преноси АП.

У подељеној Либији, Русија је водећи ослонац Хафтарове Либијске национелна армије (ЛНА), која води рат против међународно признате владе у главном граду Триполију, а коју углавном подржава Турска, подсећа америчка агенција.

Раније ове године, милиција позната под називом Стража нафтних постројења, која је под управом Хафтарових снага, помогла је у гашењу производње нафте када су племена у савезу са Хафтаром водила блокаду либијских нафтних лука, што је био изазов администрацији у Триполију.

Док Хафтарове снаге са истока контролишу либијски нафтни полумесец, влада Триполија на западу контролише националне резерве Централне банке, углавном црпљене из прихода од нафте, додаје АП.

Иако Либија има највеће резерве нафте у Африци, она није у могућности да извози нафту откако је Хафтарова блокада започела у јануару, а то је коштало државну корпорацију преко шест милијарди долара изгубљеног прихода.

Либијске компаније су производиле преко 1,2 милиона барела дневно пре гашења.

EUR/RSD 117.4598
Најновије вести