Лидери три латиноамеричке земље умањују опасност од короне

МЕКСИКО СИТИ: Док лидери земаља широм света настоје да обуздају претњу коју представља пандемија корона вируса, председници три земље Латинске Америке - Мексика, Бразила и Никарагве - умањују опасност.
meksiko pixabay
Фото: pixabay.com

На самом почетку, мексички председник Андрес Мануел Лопес Обрадор у потуности је одбацивао опасност од корона вируса и тезу да људи, због опасности од његовог ширења, не смеју да се грле.

"Морате да се грлите", рекао је он почетком марта, тврдећи да се услед грљења не дешава ништа.

Десет дана касније, Обрадор је објавио видео снимак на којем грли своје присталице и љуби једно дете, да би, два дана потом, новинарима показао две амајлије за које је рекао да ће га заштитити од вируса, преноси Си-Ен-Ен.

Међутим, како је број потврђених случајева КОВИД-19 растао, Обрадор је испољио нешто већу забринутост, подстичући људе да остану у својим домовима и најављујући мере у циљу спречавања ширења вируса, као и помоћ малим фирмама погођеним пандемијом.

Ипак, у недељу је у новом видео снимку покушао да подстакне становништво да се и даље храни у ресторанима, позивајући Мексиканце да ограниче штету коју ће вирус нанети привреди.

"Наставимо да живимо живот нормално", рекао је он.

У Мексику је до сада забележено 405 потврђених случајева КОВИД-19, који је у тој земљи однео пет живота, а стручњаци се не слажу са председниковим тврдњама да је Мексико спреман за борбу против здравствене кризе, будући да је број тестираних веома мали - због чега би стварни број заражених могао бити много већи - а у болницама нема довољно смештајних капацитета и опреме.

У одсуству значајнијих потеза федералних власти, одговор на кризу препуштен је појединачним државама и општинама, па и приватним фирмама широм Мексика, услед чега су у Мексико Ситију затворени сви барови, ноћни клубови и биоскопи, а окупљања у групама од 50 или више људи забрањена.

Када је 12. марта објављена вест да је представница за штампу председника Бразила Жаира Болсонара била позитивна на тесту за корона вирус, неки су се понадали да ће Болсонаро, који је претходно назвао вирус "прецењеним", озбиљније схватити опасност.

Међутим, он је у телевизијском интервјуу у недељу вирус назвао "малим грипом".

"Људи ће ускоро схватити да су их, када је реч о корона вирусу, насамарили ти гувернери и велики део медија", рекао је он, алудирајући на ванредно стање које су увели гувернери држава Сао Пауло и Рио де Жанеиро.

Бразил има највећи број случајева корона вируса у Латинској Америци, који за сада износи 2.247, а 34 људи је преминуло.

И у Бразилу, забране и ограничења у циљу обуздавања ширења пандемије дело су локалних власти, док федерални органи чине мало тога.

Болсонару не верује ни велики део становништва, који сваке вечери у пола девет излази на прозоре и терасе како би, лупајући у лонце и шерпе, изразио незадовољство потезима власти.

Као једна од најсиромашнијих земаља западне хемисфере, Никарагва је у тешкој позицији и када је реч о борби против корона вируса.

У тој земљи до сада су забележена само два случаја КОВИД-19, али се у становништво, незадовољно одговором власти, полако увлачи страх, а председник Данијел Ортега у јавности није виђен недељама.

Како преноси Си-Ен-Ен, уместо да предузме опсежније мере, власт се бави учешћем у политичким маршевима, а потпредседница Росарио Муриљо, супруга председника Ортеге, позвала је сународнике да се у овим тешким тренуцима окрену вери и богу.

Број предузетих мера за сада је мали, и укључује јавну кампању о одржавању хигијене и праћење здравственог стања туриста који долазе из земаља са великим бројем случајева КОВИД-19.

EUR/RSD 117.5806
Најновије вести