Лукашенко: Америка жели да изазове рат

МИНСК: Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да Сједињене Америчке Државе, користећи Пољску, балтичке земље, Украјину, као и мигрантску кризу на граници Белорусије, желе да изазову рат.
lukasenko
Фото: Tanjug/AP, Sergei Grits

„Они покушавају да искористе те јадне избеглице, тај процес. Они већ отворено говоре: ''Укључити НАТО''. А шта значи НАТО? Покретање рата. Они нас провоцирају. То Европи не треба, Европа то не жели, Европа не жели рат. Коме треба тај рат? Американцима“, рекао је Лукашенко на седници уставне комисије и радне групе о доради нацрта устава, преноси Спутњик.

Како је оценио, „Американци воле да неко други ратује за њих“.

„Они ће посматрати са стране и испоручиваће оружје како бисмо се ми међусобно убијали и како би економија пала. Поново ће доћи овде са доларом, који сада штампају, да нам помогну и Америка ће поново доминирати. То је углавном разлог зашто се све то ради. Желе то да ураде користећи Пољаке, балтичке земље и Украјинце“, констатовао је Лукашенко.

Он сматра да је „Америци потребно да се приближи Москви“.

„Али ту је опет остао ''балкон'' (Белорусија), смета им, треба га одсећи. И радиће на томе“, закључио је белоруски председник.

Истовремено је додао да ће се као повод искористити мигрантска криза на граници Белорусије и ЕУ коју су, према речима Лукашенка, искористили и Пољаци „да реализују своје стратешке циљеве“.

EUR/RSD 117.5833
Најновије вести