Мађарска председница осудила руску инвазију на Украјину

БУДИМПЕШТА: Током данашње церемоније инаугурације, новоизабрана председница Мађарске Каталин Новак осудила је руску инвазију на Украјину и рекла да ће њен први пут као председнице државе бити посета Пољској, што се тумачи као потез добре воље у правцу побољшања односа са званичном Варшавом.
Budimpesta
Фото: Дневник (М. Митровић)

Одбијање Мадарске да шаље оружје суседној Украјини и њено противљење планираном ембаргу Европске уније на увоз руске нафте утицало је на односе Будимпеште и Варшаве, чије су две националистичке владе биле дугогодишњи савезници у ЕУ, преноси Ројтерс.

Новакова је бивша посланица странке Фидес и савезник премијера Виктора Орбана и у марту је, нешто пре него што је Орбан однео још једну убедљиву победу на парламентарним изборима, изабрана на углавном церемонијалну функцију председнице Мађарске.

Прва жена председница Мађарске, Новак је била заменица председника странке Фидес и министарка за породична питања у претходној Орбановој влади.

Осуђујемо Путинову агресију, оружану инвазију на једну суверену државу. Кажемо заувек не сваком покушају да се обвнови СССР, поручила је Каталин Новак.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести