Макрон и Меркел открили плочу помирења

ПАРИЗ: Председник Француске Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел данас су открили плочу помирења недалеко од шуме Компијен у Француској где је потписано примирје којим је окончан Први светски рат пре сто година.
e
Фото: Youtube Printscreen

"Поводом стоте годишњице завршетка рата 11. новембра 1918. Емануел Макрон, председник Републике Француске, и Ангела Меркел, канцеларка Савезне Републике Немачке, потврдили су на овом месту вредност француско-немачког помирења у служби Европе и мира", пише на малој плочи, на немачком и француском језику.

Ово је први пут да је немачки канцелар посетио то место од Другог светског рата, указују немачки медији. 

Меркел и Макрон су претходно одржали комеморацију у вагону постављеном у месту северно од Париза, на месту где су пре једног века поражени Немаци и победнички расположени, али исцрпљени савезници окончали Први светски рат.

АП наводи да су двоје лидера искористили церемонију у реплици оригиналног вагона да похвале европски мир и на личном примеру покажу како земље које су биле љути непријатељи треба да остану на путу мира.

Наводи се да је Меркелова чак прислонила главу на Макронову док су стајали, а председник Француске ју је са наклоношћу узео за руку након што су се уписали у књигу утисака постављену у реплици вагона где је потписано примирје којим је окончан рат.

Макрон је након тога, разговарајући са младим људим који су били ту присутни, казао да су он и Меркелова желели да обележе 100 година од краја Првог светског рата зато што су војници који су страдали у том рату били "тек нешто старији" од окупљене омладине.

EUR/RSD 117.9780
Најновије вести