Макрон признао одговорност Француске у геноциду у Руанди

КИГАЛИ: Француски председник Емануел Макрон изјавио је данас у Кигалију да само грађани Руанде могу опростити Француској њену улогу у геноциду у Руанди 1994. године.
2
Фото: TANJUG/ AP Photo/Muhizi Olivier

"Француска није слушала оне који су је упозоравали на предстојећи масакр у Руанди и де фацто је стала уз ''геноцидни режим''", рекао је Макрон у говора о геноциду у Меморијалном центру Гисози у Кигалију, где је сахрањено више од 250.000 убијених припадника народа Тутси, преноси агенција Ројтерс.

Али Француска, како је навео Макрон, "није била саучесник" у геноциду.

"На овом путу, само они који су прошли кроз ту ноћ можда могу да опросте и да нам дају дар праштања", рекао је Макрон.

Француског председника је по доласку у Кигали, главни град Руанде, дочекао председник Руанде Пол Кагаме, наводи агенција АП, уз оцену да француски председник овом посетом настоји да поправи односе са том централноафричком државом 27 година након геноцида.

Макрон је рано јутрос стигао у Кигали, након чега је отишао у председничку палату да се сретне са Кагамеом.

Француски председник је потом обишао спомен-обележје у Кигали која је била сведок стравичног покоља 1994. године, у којем је живот изгубило око 800.000 људи, углавном припадника мањинског народа Тутса и умерених Хутуа, који су покушали да их заштите од Хуту екстремиста.

Посета је уследила након објављивања извештаја француске истражне комисије у марту, у којем се наводи да је колонијални став "заслепио" француске званичнике и да влада сноси "озбиљну одговорност јер није предвидела покољ.

Међутим, извештај је ослободио Француску директног саучесништва у убиству више од 800.000 Тутса и умерених Хутуа.

Председник Руанде Пол Кагаме, који је рекао раније да је

Француска учествовала у геноциду, изјавио је прошле недеље да овај извештај "много значи" грађанима Руанде.

Грађани Руанде "можда не могу заборавити, али могу опростити" Француској за њену улогу, изјавио је Кагаме, припадник Тутса и главна фигура на политичкој сцени Руанде откако је његова побуњеничка војска окончала убиства одреда смрти који су одани влади коју предводе припадници народа Хуту.

Макрон, који је покушао да дистанцира Француску од њене колонијалне прошлости, изјавио је у априлу да ће званични Париз отворити архиве бившег председника Франсоа Митерана о Руанди, у склопу настојања да се боље разуме улога Париза у тој афричкој земљи током геноцида.

Јелисејска палата је саопштила да ће Макрон у петак именовати новог амбасадора у Руанди, што ће бити први акредитовани француски изасланик од 2015. године.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести