Макрон уочи нових протеста ненајављено са полицијом

ПАРИЗ: Француски председник Емануел Макрон састао се вечерас с припадницима полицијске јединице за разбијање демонстрација који ће сутра бити распоређени на улицама Париза где власти страхују од нових нереда.
makron, tanjug ap
Фото: Emanuel Makron, foto: Tanjug (AP Photo/Francois Mori, Pool)

Макрон је у ненајављену посету полицији стигао без пратње новинара.
Из канцеларије француског председника је саопштено да је око једног сата трајао састанак са групом од око 60 полицајаца који су били ангажовани на обезбеђивању протеста прошлог викенда у Паризу, када су у престоници избили најгори нереди у последњих неколико деценија.
Макрон је охрабрио полицајце и захвалио им се на раду, преноси АП.

 Центар Париза биће сутра блокиран због најављених нових антивладиних демонстрација покрета "жутих прслука" и наћи ће се под драстичним мерама обезбеђења, пошто ће власти настојати да спрече избијање новог насиља, а у ту сврху ће, први пут од 2005. и великих нереда у предграђима великих француских градова, бити употребљена оклопна возила.

АП наводи да ће париска полиција добити појачање у виду десетак оклопних возила.
У престоници ће бити распоређено додатних 8.000 припадника полиције, а префект париске полиције издвојио је 14 зона високог ризика које ће бити у потпуности рашчишћене пре почетка протеста.

Због страховања да би демонстранти могли да нападну радње са намештајем или грађевинске објекте, полиција ће уклонити стаклене површине, металне ограде и грађевинске машине у овим зонама, међу којима је и она Јелисејских поља.
"Према информацијама које имамо, неки радикализовани и бунтовни људи покушаће сутра да се мобилишу. Неки ултранасилни људи желе да учествују", казао је француски министар унутрашњих послова Кристоф Кастане.

АП наводи да ће широм Француске бити мобилисано 89.000 полицајаца, за разлику од прошлог викенда када је на улицама градова било 65.000 припадника полиције. У тим протестима је повређено више од 130 људи, а више од 400 особа је ухапшено у најгорем уличном насиљу виђеном у Француској последњих деценија.
Поред затварања париске Ајфелове куле за посетиоце, многе радње и музеји диљем Француске, укључујући Лувр, такође неће радити из безбедносних разлога.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести