Матис стигао у Загреб на састанак Америчко-јадранске повеље

ЗАГРЕБ: Министар одбране САД Џејмс Матис стигао је данас у Загреб где ће са колегама из југоисточне Европе разговарати о прикључивању осталих регионалних држава НАТО-у, објавило је Министарство одбране Хрватске, преноси Хина.
 Džejms Matis  Jonathan Ernst/Pool photo via AP
Фото: Jonathan Ernst/Pool photo via AP

Наводи се да је Матис у хрватску престоницу стигао након самита НАТО у Бриселу где су "САД потврдиле пуну преданост Северноатланском савезу, упркос критикама председника Доналда Трумпа да савезници не издвајају довољно за заједничку одбрану".

Хрватско министарство је оценило да је Матисова посета Загребу "потврда одличних и пријатељских односа двеју држава са циљем да сарадња буде још боља".

Матис ће се састати са премијером Хрватске Андрејом Пленковићем, а у петак учествује на састанку министара одбране Америчко-јадранске повеље.Ради се о регионалној иницијативи коју су 2003. године покренули САД, Хрватска, Албанија и Македонија, а 2008. прикључиле су јој се БиХ и Црна Гора.

Хина наводи да је циљ иницијативе пружање подршке евроатланским процесима у југоисточној Европи и што скорија интеграција свих држава чланица иницијативе у НАТО.

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести