Медведев о последицама санкција против Русије: На помолу нови савези

МОСКВА: Заменик председника Савета за националну безбедност Русије Дмитриј Медведев сматра да ће због увођења западних санкција Русији доћи до нових регионалних војних сукоба тамо где ситуација није решена мирним путем дуги низ година.
medvedev youtube
Фото: Youtube Printscreen

Медведев оцењује да ће терористи постати све активнији, да ће почети нове епидемије узроковане одбијањем међународне сарадње у санитарној и епидемиолошкој сфери или директним употребом биолошког оружја.

Он је на Телеграму написао да ће један број глобалних ланаца снабдевања робом пропасти и да је могућа велика логистичка криза, укључујући пропаст страних авио-компанија којима је забрањено летење изнад територије Русије.

Према мишљењу Медведева, енергетска криза ће се појачати у државама које су увеле снакције на руске енергенте и тиме, како је навео, „пуцале себи у ноге", а биће настављен и раст цена фосилних горива.

Додао је да ће санкције довести до међународне кризе хране и да је могућа глад у појединим државама.

У појединим државама могућа је и монетарна и финансијска криза,повезана са подривањем стабилности низа националних валута и галопирајућом инфлацијом, сматра Медведев.

Наводи да ће доћи до слабљења активности међународних институција које нису могле да докажу своју ефикасност у решавању ситуације у Украјини и као пример наводи Савет Европе.

Према речима Медведева, доћи ће до формирања нових међународних савеза земаља заснованих на прагматичним, а не идеолошким англосаксонским критеријумима.

Као резултат тога, према Медведеву, биће створена нова безбедносна архитектура.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести