Меркел: ЕУ мора своју будућност узети у своје руке

СТРАЗБУР: Немачка канцеларка Ангела Меркел оценила је да се будућност ЕУ огледа у толеранцији и солидарности, а да за национализам и егоизма нема места у Европи. 
merkel
Фото: Tanjug (video)

Меркел је позвала и на формирање заједничке европске војске, јачање економске и монетарне уније и већу солидарност по питању решавања миграционих питања у Европи.

Немачка канцеларка је, представљајући своју визију будућности Европе пред посланицима Европског парлмента у Стразбуру, оценила да су разноликост, толеранција и солидарност „снага и душа“ Европе и основе на којима би требало да се темљи даљи развој ЕУ.

Земље ЕУ и грађани ЕУ знају да у тешким тренуцима нису препуштени сами себи. Али солидарност је повезана и с одговорношћу, јер се индивидуалне националне одлуке одражавају и на целу Унију. Ко не поштује правну државу, прва опозиције, цивилног друштва, говора и медија у својој земљи, штети владавини права у целој Европи, поручила је Меркел.

Она је издвојила три области од „кључне важности за ЕУ“, а то су спољна и безбедносна политика, економија и миграциона политика. 

Када је реч о спољној и безбедносној политици, немачка канцеларка је нагласила да су земље ЕУ само заједно довољно јаке да одбране своје интересе и вредности на светском нивоу.

Меркел је навела да су прошла времена у којима се ЕУ могла без икаквих брига ослонити на друге и да ЕУ мора властиту будућност узети у своје руке.

То значи да Европа у дугорочном периоду мора да буде способнија да ради и на спољној политици. То значи да морамо одустати од једногласја тамо где је то могуће како би смо тако омогућили снажније деловање, поручила је Меркел. 

Немачка канцеларка је позвала на формирање Савета безбедности ЕУ и европских интервенционих снага које би се могле слати у проблематична подручја.

Треба радити на визији да једног дана имамо стварну европску војску. Она би, како је то Жан Клод Јункер већ рекао, показала да међу европским државама више никада неће бити рата. То би уједно била и допуна НАТО, а не супротстављање старим савезима, поручила је Меркел.

EUR/RSD 117.5935
Најновије вести