Меркел: ЕУ у одлучујућој фази

БЕРЛИН: Немачка канцеларка Ангела Меркел сматра да се ЕУ налази у одлучујућој фази и најављује да ће на идућем Савету уније по први пут бити разговарано о будућим односима с Великом Британијом.
angela merkel, tanjug ap
Фото: Tanjug (Kay Nietfeld/dpa via AP)

Меркелова је, у видео-поруци, подсетила да Велика Британија напуша ЕУ, а уједно међународно стање обавезује на деловање.

Заједно са француским председником Емануелом Макроном Немачка жели, како је нагласила, да се посвети темама које је могуће боље решити на европском нивоу.

Меркелова је указала да у те теме спадају економска снага, питања дугорочне стабилизације евра, као и како заштитити спољне границе, односно борити се против узрока миграције.

Надам се да ћемо брзо постићи резултате, рекла је она.

На идућем Савету ЕУ, који ће се одржати следеће недеље, по први пут, како је објаснила, биће разговарано о представи будућих односа с Великом Британијом.

Наравно, додала је, Велика Британија мора сама рећи шта жели.

Надам се да ће део тога бити и сарања у научној области. Велика Британија мора саопштити колико жели учествовати у прогамима “Хоризон 2020” и размени Ерасмус. Ерасмус је одличан пример успешног европског програма, нагласила је Меркел.

Најавила је и дијалог с грађанима о развоју Европе.

Француска и Немачка ће у томе тесно сарађивати, рекла је Меркел, додајући да ће бити омогућено дигитално учешће, као и учешће преко форима и манифестација.

Разговор с грађанима је веома важан и зато позивам све да у њему учествују, нагласила је она.

EUR/RSD 117.9120
Најновије вести