Меркел: Г7 не може да ћути пред пожарима у Амазонији

БЕРЛИН: Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да лидери Г7 "не могу да остану неми" пред пожарима у шумама бразилске Амазоније и да ће апеловати да се учини све како би се ватрена стихија зауставила.
amazon pozar, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Leo Correa)

Она је у својој овонедељној видео-поруци рекла да Немачка подржава позив француског председника Емануела Макрона да се на самиту Г7 који данас почиње у Бијарицу, разговара о пожарима у Амазонији.

"Емануел Макрон је у праву - наша кућа гори и ми не можемо да ћутимо", рекла је Меркелова.

Она је додала да су лидери "потресени" пожарима који харају Амазонијом и да ће разговарати о томе како могу да помогну, као и да ће послати јасан позив да се све мора учинити како би се зауставили пожари у прашуми уа коју се каже да представља плућа планете.

Ангела Миеркел није директно говорила о политичким и трговинским несугласицама, али је рекла да је увек боље разговарати "једни са другима него једни о другима", а да је Г7 одлична прилика за то.

И док су јуче Француска и Ирска запретиле да ће блокирати трговински споразум ЕУ и јужзноамеричког блока Меркосур којем поред Бразила припадају и Аргентина, Уругвај и Парагвај, немачка влада данас је саопштила да то неће помоћи у смањењу уништења шума у Бразилу, преноси АП.

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести