Меркел: Контрамере против америчких тарифа

БЕРЛИН: Европа ће спровести контрамере против америчких тарифа на увоз челика и алуминијума, поручила је данас немачка канцеларка Ангела Меркел, изразивши жаљење због изненадне одлуке председника САД Доналда Трампа да не подржи саопштење Г7.
Merkel Angela/Fonet
Фото: FoNet

"Повлачење, да се тако изразим, преко твита је по мало депресивно", рекла је Меркле у интервју за тв станицу АРД после самита Г7 у Канади.Као и Канада, Европска унија припрема контрамере против америчких тарифа на увоз челика и алуминијума, рекла је Меркел, пренео је Ројтерс.САД су увеле тарифе на увоз челика и алуминијума из Европе, Канаде и Мексика.

Трамп је, након превременог одласка са самита Г7 у канадској покрајини Квебек, током лета авионон ка Сингапуру на Твитеру изнео низ оптужби на рачун домаћина самита, премијера Канаде Џастина Трудоа, за које АП наводи да су "напад без преседана на неког лидера земље која је сусед или савезник САД".

Агенција наводи да се то десило током ноћи, баш када је деловало да је јуче окончаном дводневном самиту Г7 дошло до смањивања тензија насталих због Трампових претњи трговинским ратом.

Трамп, којег АП назива "плаховитим Американцем", објавио је током лета за Сингапур, где би уторак требало да се састане са севернокорејским вођом Ким Џонг-уном, поруку да је представницима САД на самиту Г7 дао инструкције да не подрже заједничко саопштење, иако је претходно саопштено да текст има подршку свих седам чланица групе најразвијених земаља света.

Све је почело неколико часова раније када је Трудо изашао пред новинаре и казао да се свих седам лидера сагласило око заједничког саопштења. Канадски премијер је потом рекао да је Трампу поновио да ће америчке тарифе нанети штету индустријама и радицима обе земље и навео да не би "уживао" у увођењу мера одмазде, али да не би у томе ни оклевао.

"Ја ћу увек штити канадске раднике и канадске интересе. Ми Канађани смо учтиви, ми смо разумни, али нећемо да дозволимо да се са нама поигравају", поручио је Трудо.Трамп је то очигледно видео када је већ био у председничком авиону и одмах кренео да твитује.

"На основу Џастинових лажних изјава изнетих на његовој конференцији за медије, као и чињеницу да Канада примењује огромне тарифе на нашим америчким фармерима, радницима и компанијама, дао сам инструкције нашим америчким представницима да не подрже саопштење пошто разматрамо тарифе на аутомобиле који преплављују америчко тржиште!", написао је Трамп на друштвеној мрежи.

EUR/RSD 117.1777
Најновије вести