Трамп отишао с Г7, у авиону твитовао против Трудоа

ЛА МАЛБЕ: Председник САД Доналд Трамп, након превременог одласка са самита Г7 у канадској покрајини Квебек, током лета авионом “Air force one” ка Сингапуру на Твитеру је изнео низ оптужби на рачун домаћина самита, премијера Канаде Џастина Трудоа, за које АП наводи да су “напад без преседана на неког лидера земље која је сусед или савезник САД”.
Donald Tramp potpisao nove sankcije Iranu/Fonet
Фото: FoNet

Агенција наводи да се то десило током ноћи, баш када је деловало да је јуче окончаном дводневном самиту Г7 дошло до смањивања тензија насталих због Трампових претњи трговинским ратом.

Трамп, којег АП назива “плаховитим Американцем”, објавио је током лета за Сингапур, где би уторак требало да се састане са севернокорејским вођом Ким Џонг-уном, поруку да је представницима САД на самиту Г7 дао инструкције да не подрже заједничко саопштење, иако је претходно саопштено да текст има подршку свих седам чланица групе најразвијених земаља света.

Ми се држимо саопштења око којег су се договорили сви учесници, изјавио је неименовани званичник ЕУ након Трампових твитова да више не подржава саопштење.

Трамп је такође Трудоа оптужио да је давао “лажне изјаве” након што је шеф Беле куће напустио самит.

Све је почело неколико часова раније када је Трудо изашао пред новинаре и казао да се свих седам лидера сагласило око заједничког саопштења. Канадски премијер је потом рекао да је Трампу поновио да ће америчке тарифе нанети штету индустријама и радицима обе земље и навео да не би “уживао” у увођењу мера одмазде, али да не би у томе ни оклевао.

Ја ћу увек штити канадске раднике и канадске интересе. Ми Канађани смо учтиви, ми смо разумни, али нећемо да дозволимо да се са нама поигравају, поручио је Трудо.

Трамп је то очигледно видео када је већ био у председничком авиону и одмах кренео да твитује.

На основу Џастинових лажних изјава изнетих на његовој конференцији за медије, као и чињеницу да Канада примењује огромне тарифе на нашим америчким фармерима, радницима и компанијама, дао сам инструкције нашим америчким представницима да не подрже саопштење пошто разматрамо тарифе на аутомобиле који преплављују америчко тржиште!', написао је Трамп на друштвеној мрежи.

Убрзо је уследила његова нова порука на Твитеру.

Премијер Џастин Трудо из Канаде понашао се тако кротко и благо током наших састанака на Г7 да би би након што сам ја отишао на конференцији за медије казао да су “америчке тарифе на неки начин увредљиве” и да “они неће дозволити да се с њима поигравају”. Веома нечасно и слабашно. Наше тарифе су одговор на његове од 270% на млеко!, поручио је Трамп.

АП наводи да Трудоов портпарол Камерон Ахмад није желео да се бави увредама које је Трамп упутио на рачун канадског премијера.

Ми смо фокусирани на све што постигнуто овде на самиту Г7. Премијер (Трудо) није рекао ништа што није већ говорио - и у јавности и у приватним разговорима са председником (Трампом), наводи се у писаној изјави Ахмада.

Новинари су и самог Трудоа питали за реакцију, али је он током шетње са супругом само рекао да је “дивно вече, сјајан викенд”.

EUR/RSD 117.1121
Најновије вести