Месић: Не би било добро да Китаровић добије нови мандат

САРАЈЕВО:  Бивши председник Хрватске Стјепан Месић сматра да не би било добро да председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић буде поново изабрана на ту функцију, јер како је рекао, у целом свом мандату није урадила ништа.
stipe mesic
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

"Она је користила туђе успехе, рецимо фудбалера, па се тамо представљала. Али сама није направила ништа. Давала је недостижна обећања да ће Хрватска бити најпросперитетнија и најбогатија држава у Европи и на свету ако бирачи њу изаберу за председницу. Она је држала говоре који често немају ни са чим никакве везе", рекао је Месић за бх. портал Кликс.

Он је изразио очекивање да ће хрватски гласачи у другом кругу избора донети најразумнију и најмудрију одлуку.

"Шкоро је најавио да остаје у политици...ако он остане у политици, он не може своје гласаче позвати да гласају за ХДЗ. Јер то би онда била изгубљена битка. Он мора задржати своје бираче и на том терену тражити своју бирачку базу. То је могуцност да се у другом кругу ипак појаве пукотине у политичком простору Грабар-Китаровић и да заврше с помаком према једној умивенијој, културнијој и демократичнијој Хрватској", казао је Месић.

Он сматра и да је Китаровић стварала баријере према БиХ и да је, како је навео, измишљала да та земља представља опасност.

"Она је једноставно промашила европске идеје. Хрватска ће сада председавати ЕУ. То би могао бити тренутак да се неке ствари исправе, али она их не може исправити...њена политика је постигла контраефект који свима штети, не само онима који нису ушли у ЕУ, већ и нама који смо у ЕУ", истакао је Месић.

EUR/RSD 117.3216
Најновије вести