Мицотакис: Грчка неће толерисати илегалан улазак миграната

АТИНА:  Грчка неће толерисати ниједан илегалан улазак миграната преко њене границе и повећаће безбедност на својим границама, упозорио је данас грчки премијер Киријакос Мицотакис.
Micotakis Kirijakos/SIMELA PANTZARTZI/EPA
Фото: EPA/SIMELA PANTZARTZI/Kirijakos Micotakis

"Грчка не сноси никакву одговорност за трагичне догађаје у Сирији и неће сносити последице одлука које су донели други", навео је он на Твитеру, преноси Ројтерс.

Мигранти и избеглице почели су да се окупљају на грчко-турској копненој граници пошто је Турска упозорила да ће пустити на хиљаде избеглица које држи у земљи од 2016. по споразуму Анкаре и ЕУ, а који желе да дођу до Европе.

Грци употребили сузавац на мигранте, турских граничара нема

Грчка гранична полиција употребила је данас сузавац на граници са Туском како би одвратила око 500 избеглица и миграната који покушавају да уђу у Грчку и ЕУ пошто је Анкара ослабила контролу тока миграната.

Турски гранични полицајци "су нестали од јутрос", каже градоначелник пограничног града Орестијада Василис Мавридис и додаје да је група миграната покушала да пређе границу преко прелаза Кастанијес, преноси Катимерини.

Ово је први пут да је једна тако велика група миграната и избеглица покушала масовно да пређе реку Марицу, што Грци сматрају директном последицом најаве турске владе да више неће спречавати мигранте који желе да дођу до Европске уније.

Погранични извори рекли су за Катимерини да су у тој области појачане патроле и да је дуж обале реке Марице подигнута бодљикава жица како би се осигурало да "сваки сантиметар" границе буде заштићен.

Грчке власти упутиле су у ову област и додатне полицијске снаге, а прелаз Кастанијес је затворен, кажу извори.

Такође, обалска стража је појачала патроле код луке Александрополиса.

 

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести