Мицотакис: Турска да обустави унилатералне акције на мору

Грчки премијер Киријакос Мицотакис је у интервјуу за ЦНН позвао Турску да обустави унилатералне акције у Источном Медитерану и да почне разговоре са Атином
micotakis, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

АТИНА: Грчки премијер Киријакос Мицотакис је у интервјуу за ЦНН позвао Турску да обустави унилатералне акције у Источном Медитерану и да почне разговоре са Атином, преноси новинска агенција АНА.

"Моја порука Турској је веома једноставна: престаните са провокацијама и дајте да почнемо да разговарамо као цивилизовани суседи", рекао је Мицотакис и додао да једино неслагање са Турском постоји у погледу разграничења поморских зона.

Мицотакис је рекао да Грчка жели да разговара са Турском, као и да спорна питања увек могу да реше на међународном суду, уколико самостално не буду могли да постигну договор.

Он је, међутим, нагласио да Грчка не може да толерише унилатералне активности Турске, која у област Источног Медитерана не само да шаље бродове ради извиднице, него и значајан број војних пловила.

Грчка никада није била иницијатор тензија, казао је Мицотакис, и истакао да се Турска не понаша у складу са међународним правом.

Премијер Грчке је рекао да се питање разграничења поморских зона не тиче само ове две земље, већ да представља изазов за читаву Европу и свет.

Унилатералне акције Турске прете стабилности читавог региона, истакао је он и додао да ће ова земља нарушити своје односе са Европском унијом, уколико настави да се понаша на овај начин.

Упитан да прокоментарише чланак објављен у Њујорк тајмсу, у којем се тврди да је грчка обалска стража оставила мигранте на мору, Мицотакис је рекао да је Грчка жртва кампање базиране на дезинформацијама и да је ово део напора Турске да злоупотреби питање миграција.

Он је такође истакао да овакве тврдње представљају увреду за грчку обалску стражу, која је спасила на десетине хиљада живота на мору, и да су грчка острва прихватила велики број мигараната.

Грчка има сва права да брани своје границе и то чини у оквирима међународног права, рекао је Мицотакис и истакао да је ово једна од премиса грчке свеобухватне стратегије за миграције.

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести