Милановић и Грабар-Китаровић тенденциозно о Босни и Херцеговини

САРАЈЕВО: Министар безбедности Босне и Херцеговине Фахрудин Радончић оптужио је данас двоје кандидата на председничким изборима у Хрватској да неоправдано стигматизују муслимане у БиХ повезујући их с тероризмом.
1
Фото: Youtube Printscreen

"Заиста је државнички и морално недопустиво то да кандидати за председника Републике Хрватске упорно и тенденциозно у Босни и Херцеговини виде додатну опасност од тероризма жјер у њој живе муслиманиж. Доводити Бошњаке у такав контекст, и то након геноцида који је почињен, заиста није добросуседски чин", написао је Радончић у изјави коју је поставио на свом Инстаграм профилу.

Радончић који је и председник Савеза за бољу будућност (СББ), странке чланице владајуће коалиције у БиХ, реаговао је на изјаве које су у дебати на програму ХТВ-а у четвртак дали кандидати за председника Хрватске Зоран Милановић и актуелна председница и кандидаткиња за нови мандат Колинда Грабар-Китаровић, пренела је Хина.

Кандидати су одговарали на питања водитељке о томе како виде "претњу џихадиста" из БиХ.

Милановић је казао како су "џихадисти у БиХ реалност" и да је то земља у којој је пуно муслимана, а они одлазе у Ирак и Сирију да се боре и враћају се индоктринирани.

Грабар-Китаровић је такође истакла како у Сирији има доста држављана БиХ који се боре на страни ИС-а те како стога треба помоћи Босни и Херцеговини, заједно с другим државама ЕУ, да кроз размену информација из обавештајног сектора реши тај проблем.

Радончић је навео да је БиХ "врло одговорна чланица антитерористичке алијансе" додајући како Обавештајно-сигурносна агенција БиХ (ОСА) и полицијске агенције на свим нивоима стално раде велики посао.

"Плашити своје бираче потенцијалним тероризмом из БиХ и глумити чувара ЕУ од нас много више говори о политичким тенденцијама у Хрватској, него о овдашњим муслиманима, односно Бошњацима. Тероризам је планетарно зло и везати га уз једну веру, нацију или државу политички је веома ружно и недопустиво", написао је Радончић.

Додао је да би било добро да особа која на крају победи у трци за председника Хрватсле престане "с таквом врстом популизма и непотребног вређања припадника вере која, између осталог, егзистира и у Хрватској и њену мултиетничку слику чини лепшом и бољом".

"Разлог више да треба искрено међудржавно и сигурносно сарађивати, а не подваљивати", написао је Радончић.

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести