Милановић: Питање несталих решити пре уласка Србије у ЕУ

ЗАГРЕБ: „Питање несталих током последњег рата мора се решити пре уласка Србије у Европску унију”, изјавио је данас председник Хрватске Зоран Милановић у разговору са хрватским ветеранима.
zoran milanovic
Фото: Tanjug/ AP Photo/Darko Bandić

Међу присутним ветеранима код Милановића је био и Зоран Марас, у име Удружења специјалне полиције из Домовинског рат, који је на комеморацију у Окучанима прошле године дошао у мајици ХОС-а са утиснутим усташким поздравом "за дом спремни, па је Милановић демонстративно напустио скуп.

Како је саопштено из кабинета Милановића, главне теме су биле решавање питања несталих хрватских бранитеља и цивила, тужбе хрватских логораша против Србије, као и могућност да се од Србије добије ратна одштета.

Наводи се да су се Милановић и ветерани сагласили да је питање несталих приоритет и за то су стоји у саопштењу "добили чврсту подршку" Милановића.

"Питање несталих мора се решити пре уласка Србије у ЕУ. Знамо да наши суседи знају, и морају знати, пуно више о несталима него што чине и показују. То питање је људско, симболично и државно“, рекао је Милановић, пренела је Хина.

Везано уз питање ратне одштете и тужби хрватских логораша, председник Милановић изразио је разумевање за таква размишљања бранитељских удружења, али је, како се наводи, у аргументираној расправи током састанка указао на реалне правне препреке које постоје.

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести