Мишел: ЕУ ради на правном оквиру који би омогућио конфискацију руске имовине

МОСКВА: Европска унија ради на правном оквиру који би омогућио Бриселу да званично конфискује руску имовину замрзнуту на основу санкција и искористи је за обнову Украјине, рекао је данас председник Европског савета Шарл Мишел у интервјуу новинару Алексеју Венедиктову, којег у Русији сматрају страним агентом.
Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel  Foto: europa.eu
Фото: Председник Европског савета Шарл Мишел Фото: europa.eu

Интервју је објављен на Јутјуб каналу РТВИ, пренео је ТАС С.

"И Европски савет и Европска комисија су законски припремили ноту за земље чланице ЕУ да одреде правне опције. Имамо прилику не само да замрзнемо, као што смо то већ урадили, већ и да конфискујемо и користимо ова средства за обнову Украјине", рекао је Мишел.

Председник Европског савета је, такође, истакао да свакога дана расте рачун за обнову Украјине.

"Стручњаци кажу да је за ово потребна сума између 350 и 500 милијарди евра", додао је Мишел.

Раније је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ рекао да је ЕУ замрзла 19 милијарди евра руске пословне имовине и до 300 милијарди евра имовине Банке Русије.

Он је, такође, напоменуо да ЕУ још не може да конфискује овај новац, јер за то још није створен неопходан правни оквир, али да Европска комисија вредно ради на успостављању потребних правних норми.

Убрзо након тога су европски медији објавили да је Брисел открио да на рачуну нема више од 100 милијарди од замрзнутих 300 милијарди евра.

Где је отишло осталих 200 милијарди евра Европска комисија не зна, навела је агенција.

EUR/RSD 117.0621
Најновије вести