Мишел: Сертификат о вакцинацији медицински, не путни документ

БРИСЕЛ: Лидери земља чланица ЕУ су јуче на видео конфренцији разматрали питање сертифката о вакцинацији против ковида-19 и закључили да у овом тренутку не може бити говора о њиховој употреби као путном документу.
Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel  Foto: europa.eu
Фото: Председник Европског савета Шарл Мишел Фото: europa.eu

”Сертификати као докумет о вакцинацији су медицинска потреба која је већ стандардизована у свету. Друго је питање за шта се они могу још користити и то се тек мора пажљиво размотрити и евентуално усвојити консензусом”, поручио је председник Европског савета Шарл Мишел после самита у четвртак увече.

Мишел је после састанка којим је он председавао, нагласио да се о сертификатима о вакцинацији као ”путном докумету” не може разговарати без потврђених информација о томе да ли је вакцинисана особа и даље преносник вируса или колико траје имунизација.

”Ту су и политичка питања о поштовању права оних који нису имали приступ вакцини или нису смели из неког разлога да је приме као и питање заштите личних података”, наводи Мишел.

Он напомиње да ће се у ЕУ о другачијој употреби сертификата о вакцинацији против ковида-19, сем основне медицинске информације, детаљније разговарати у будућности.

EUR/RSD 117.5794
Најновије вести