На Уралу пуштена у рад највећа руска соларна електрана

МОСКВА: Нова соларна електрана снаге 10 мегавата пуштена је у рад у округу Бурзјански, на југу Русије у уралском региону Башкортостан.
solarni panel, pixabay
Фото: Pixabay

Према саопштењу компаније за нанотехнологије Руснано, то је највећа соларна електрана у тој земљи са складишним простором за електичну енергију, извештава Раша тудеј.

Компанија Лиотек из Руснановог портфеља испоручила је колекторе за складиштење енергије укупног капацитета 8 мегавата.

Аутоматизовани контролни систем бира оптимални начин рада постројења, при чему анализира скуп параметара како би одредио када треба да складишти енергију а када треба да је пусти на мрежу.

"Нова соларна електрана обезбеђује поуздано и непрекидно снабдевање електричном енергијом округа Бурзјански, а у случају неког ванредног искључења или радова на поравци далековода, може да ради аутономно", навели су из Руснана.

Према речима Анатолију Чубајса, председника управног одбора Руснана, интегрисање обновљивих извора енергије и система за складиштење енергије је глобални тренд.

"За удаљена подручја таква решења не само да штеде трошкове на скупом дизел гориву, већ гарантују непрекидно снабдевање струјом засновано на зеленој енергији", рекао је он.

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести