Надам се да би Европа пре или касније могла да поврати свој суверенитет

МОСКВА: Европске земље пре или касније повратиће свој суверенитет, али то може потрајати, рекао је руски председник Владимир Путин.
p
Фото: Tanjug (Aleksey Babushkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, arhiva)

Он је с тим у вези истакао да су, примера ради, америчке трупе у Немачкој још окупационе снаге у правном смислу и у пракси, пренео је ТАСС.

Као супротан случај навео је совјетске трупе које су биле стациониране у Аустрији, али су је добровољно напустиле

Русија је, као правни наследник Совјетског Савеза, гарант устава Републике Аустрије и њене неутралности, чега су многи обични људи у Аустрији свесни и на томе захвални Русији, казао је он и нагласио да је што се тиче других европских земаља ситуација компликована.

Рекао је да је Совјетски Савез формализовао правно обавезујуćе услове да оконча своју окупацију дела Немачке, а САД нису.

У формално правном смислу, постоје америчке окупационе снаге које се налазе на територији Немачке и има их много, истакао је Путин.

Додао је да сами немачки политичари кажу да та држава после Другог светског рата никада није била, у пуном смислу те речи, суверена земља.

То не говорим ја, то су рекли истакнути политичари који нису проруски оријентисани, него политичари оријентисани ка Немачкој, поручио је руски председник.

Путин је рекао и да је и прича студенткиње Дарије Семјонове "пример Европе којој недостаје независност".

Она је испричала руском председнику да је била приморана да прекине школовање у Бечу убрзо након што је Русија покренула војну операцију, јер је државни универзитет на коме је студирала захтевао од ње да потпише документе који подржавају Украјину и означавају Русију као државног спонзора тероризма.

EUR/RSD 117.3307
Најновије вести