Најмање 14 погинуло у снежном невремену у Европи

БЕРЛИН: Најмање 14 особа је погинуло у снежним олујама које су последњих дана погодиле Европу, а најтеже стање је у Алпима.
Snežno nevreme u Evropi Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix via AP
Фото: Terje Bendiksby/NTB Scanpix via AP

Аустријски званичници подигли су упозорење на лавине на највиши могући ниво у неколико региона, а око 350 становника немачке покрајине Баварске је затрпано снегом, преноси АП.

У појединим деловима Аустрије и на југу Немачке и даље су затворене школе, а неколико аутопутева је блокирано.Како се наводи, блокиран је пут близу Минхена, а спасиоци на камионима покушавају да доставе храну завејаним заједницама у Баварској.Аустријски медији пренели су да је један учитељ (62) погинуо док се скијао у аустријском Мариацелер Бургералпе када је пао и остао закопан у снегу.

Опасност од лавина повећала се у току ноћи, а у Штајерској је опасност од лавина подигнута на највећи, пети ниво, пише хрватски Индеx.Како се наводи, за данас се очекују снежне падавине уз јак ветар, што може довести до снежних наноса и покретања лавина. Осим лавина и снег ствара проблеме и у саобраћају.

Тако се на аутопуту А12 у Аустрији због велике количине снега срушило стабло што је довело до потешкоћа у саобраћају. Ди Пресе преноси да је око 1.000 домаћинстава у Тиролу остало без струје, а очекује се да би у току дана тај број могао да порасте.

У Доњој Аустрији око 270 домаћинстава је без струје, а највише су погођени окрузи Мелк, Шајбс Лилинфелд, а прекид снабдевањем електричном енергијом узроковало је то што је ветар срушио дрвеће на водове, али и због наноса снега.

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести