НАСА упозорава: Дим из Аустралије прави круг око света

СИДНЕЈ: Очекује се да дим од пожара у Аустралији направи најмање један "пун круг" око света и да се врати тамо одакле је кренуо, упозоравају научници из америчке свемирске агенције Наса.
1
Фото: Tanjug

Велики пожари који харају месецима, опустошили су источну обалу Аустралије, а довели су до ширења дима над Пацификом. Наса је саопштила да је око Нове године тај дим стигао до Јужне Америке и да је до 8. јануара већ обишао половину планете, објавио је ЦНН.

Наса је навела да су недавни пожари били толико велики да су произвели небично велики број грмљавинских олуја изазваних ветром.

Ово је дим однело у стратосферу, на рекордне видине од 17,7 километара.

"Када се једном нађе у стратосфери, дим може да путује хиљадама километара даље, мењајући тако атмосферске услове на глобалном нивоу", навела је Наса.

Агенција је такође навела да је проучавала утицај дима на атмосферу и то да ли он утиче на хлађење или грејање.

Наса је констатовала да је дим променио боју неба у Јужној Америци и знатно утицао на Нови Зеланд, где је било проблема за загађеношћу ваздуха, а довео је до тога да потамни снег на планинама.

Велики аустралијски градови као што су Сиднеј, Мелбурн, Канбера и Аделејд, такође су имали изузетно лош квалитет ваздуха због дима.

На стотине шумских пожара избило је у Аустралији што је довело до смрти 28 особа и уништавања више од 2.000 домова. Процењује се да је у ватреној стихији страдао велики део живог света.

Експерти наводе да је интензитет пожара био непредвидив и да су разлог за то климатске промене.

У Аустралији и даље букти око 100 пожара на истоку земље, али метеоролози најављују падавине, па се сви надају да ће то помоћи напорима ватрогасаца.

EUR/RSD 117.2999
Најновије вести