Француски наставник обезглављен на улици, осумњичен Чечен

ПАРИЗ: Мушкарац којег је нападач у предграђу Париза данас обезглавио био је предавач у средњој школи и на часу је деци показивао карикатуре пророка Мухамеда, јавља Ројтерс.
d
Фото: Pixabay.com

Полиција је ликвидирала нападача, а тужилац је рекао да истражује напад који се догодио у насељу Конфлан Сент-Онорин, предграђу северозападно од Париза.

Полиција је уочила осумњиченог нападача, јер је носио нож на малој удаљености од места напада и пуцала је на осумњиченог. Полицијски извор рекао је да су сведоци чули нападача како виче "Алаху Акбар" или "Бог је велик". Портпарол полиције рекао је да се информације проверавају.

У Француској је током протеклих неколико година забележена серија насилних напада које су извели исламистички екстремисти.

Крајем прошлог месеца, човек који је емигрирао у Француску из Пакистана је сатаром напао и ранио две особе испред некадашњих канцеларија сатиричног часописа Шарли Ебдо.

То је било место где су исламистички екстремисти пре пет година убили више запослених у редакцији у знак одмазде због објављивања карикатура пророка Мухамеда у часопису.

Француски медији: За напад осумњичен 18-годишњи Чечен

Мушкарац, којег је француска полиција усмртила данас након што је он ножем одсекао главу професору историје у предграђу Париза, имао је 18 година и пореклом из Чеченије, пренели су француски медији.

Идентитет осумњиченог није објављен у јавности. Француски медији известили су да је осумњичени 18-годишњи Чечен, рођен у Москви. Та информација није могла одмах да буде потврђена, преноси АП.

Убијени наставник историје наводно је отворио дискусију са студентима о карикатурама исламског пророка Мухамеда.

Сведоци са лица места наводе да су чули нападача како узвикује "Алаху Акбар".

Француско антитерористичко тужилаштво отворило је истрагу за убиство са сумњом на терористички мотив.

Француска је понудила азил многим Чеченима од почетка обрачуна Русије са исламистичким сепаратистима у Чеченији 1990-их и почетком 2000-их, и у француској постоје чеченске заједнице, подсећа агенција.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести