Немачка одобрила извоз „леопарда 1“ Украјини

Немачка влада одобрила је извоз борбених тенкова Леопард 1 у Украјину, потврдио је данас у Берлину портапрол владе Штефен Хебештрајт, не наводећи додатне појединости, јављају западни медији.
n
Фото: Youtube Printscreen

Према наводина агенције ДПА, до сада је влада одлучила само да одобри испоруку модерних борбених тенкова Леопард 2 из војних залиха Бундесвера. Немачки дневник Зидојче Цајтунг објавио је раније да две компаније желе да обнов десетине тенкова Леопард 1 и да би их могли испоручити Украјини за борбу против Русије, ако је Кијев вољан да их купи.

Хебештрајт је потврдио да је "дато одобрење за извоз", али је одбио да наведе бројеве или друге детаље, рекавши да би они могли постати конкретнији "у наредним данима и недељама", јавила је агенција АП.

 

Он је новинарима у Берлину рекао да је захтев индустрије да се дозволи испорука тенкова Леопард 1 поднет "пре извесног времена". Прошле седмице влада канцелара Олафа Шолца одлучила је, након дугог разматрања, обезбеди Украјини 14 немачких борбених тенкова Леопард 2, као и да допустити другим државама да испоруче те тенкове немачке производње како помоћ украјинским ратним напорима. Поједини медији објавили су раније да је проблем у набавци муниције за Леопарде.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести