Немачка полиција се припрема за протест антиглобалиста

ХАМБУРГ: Немачка полиција у Хамбугру припрема се за велики протест анитглобалистичких активиста, који ће бити одржан у том граду истовремено са Самитом Г20, у петак и у суботу.
Epa (Barbara Ostrowska)
Фото: Epa (Barbara Ostrowska)

Очекује се да ће више од 100.000 антикапиталистичких демонстраната, укључујући и неколико хиљада левичара естремиста, бити стационирано на северном делу града пре Самита, који почеиње у петак.

Организатори демонстрација су чак догађај назвали „Г20 - добродошли у пакао“, пренео је АП.

Иако су досадашњи протести били углавном мирни, шеф хамбуршке полиције Ралф Мејер је изјавио за немачку телевизију ЗДФ да је полиција скептична да ли ће демонстрације остати ненасилне.

У Хамбругу ће бити распоређено око 20.000 полицајаца у петак и суботу док буде одржаван самит Г20.

Долазак лидера Г20 очекује се данас.

Немачка полиција већ је интервенисала 4. јула увече и употребила водене топове и бибер спреј како би растерала групу демонстраната који су се окупили због у Хамбургу. 

Једна особа је ухапшена, а пролазник, који није био укључен у демонстрације, лакше је повређен.

Организатори демонстрација против самита Г20 и градске власти Хамбурга седмицама се сучељавају пред судовима поводом захтева активиста да у граду поставе шаторе.

Правосуђе је утврдило да иако и такво протестно камповање, у принципу, био легитимна политичка демонстрација, полицији је, ипак, дато право да забрани, преко ноћи, камповање на јавним земљиштима.

EUR/RSD 117.5845
Најновије вести