Немачка прихватила прву децу терориста из Сирије

ДАМАСК: Четворо деце чији су немачки родитељи били у терористичкој Исламској држави у Сирији, међу којима је болесна беба, предато је данас Немачкој, саопштили су немачки министар иностраних послова Хајко Мас и курдска администрација на североистоку ратом захваћене земље.
Damask, teroristički naoad Foto: Syrian Civil Defense White Helmets via AP
Фото: Syrian Civil Defense White Helmets via AP

Деца су била у камповима у Сирији са још 70.000 жена и деце, од којих су многи странци, а сви су дошли са територија које је контролисала такозвана Исламска држава.

Двоје од четворо немачке деце су сирочићи, преноси АП.

Једно од деце је шестомесечна болесна беба, чија је мајка дала одобрење курдским властима да је предају Немачкој.

Деца су предата на граници Сирије са Ираком, у присуству званичника немачког министарства спољних послова.

Шеф немачке дипломатије Хајко Мас изразио је захвалност што четворо деце више није у Сирији и најавио да ће Немачка наставити да ради на томе да још деце изађе из те земље.

"То су већином врло мала деца, а њихов смештај је далеко од доброг. Они нису одговорни за оно што су радили њихови родитељи", рекао је Мас.

Немачка је последња европска држава која је почела да спроводи репатријацију деце чији су родитељи милитанти Исламске државе.

Та земља је преузела поједину децу припадника Исламске државе осуђених у Ираку, али ово је први пут да је преузела децу из Сирије. 

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести