НЕМАЧКА УСВОЈИЛА ЗАКОН КОЈИ ОЛАКШАВА ПРОМЕНУ ПОЛА Предвиђене велике казне за откривање нечијег претходног регистрованог имена

БЕРЛИН: Немачки парламент усвојио је закон који држављанима и власницима боравишних дозвола олакшава законску промену пола.
promena pola, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Овим актом предвиђене су велике казне за откривање нечијег претходног регистрованог имена или пола без пристанка, преноси Би-Би-Си.

Раније је за промену регистрованог пола било потребно лекарско уверење и одобрење породичног суда, док сада старији од 18 година могу да постану мушкарци, жене или различити, што је опција трећег пола која већ постоји у немачком закону.

Особе које промене пол, три месеца после подношења захтева, мораће лично да дођу код матичара, а могу и да затраже да се уопште не региструју детаљи о полу.

Намерно откривање нечијег претходног имена или законског пола може бити кажњено до 10.000 евра, осум у случају да је реч о законској обавези због судског поступка или полицијске истраге.

Имена ће морати да буду у складу са новим законским полом, а за децу од 14 до 18 година потребна је сагласност родитеља или законских старатеља, док ће млађима од 14 бити потребно да њихови родитељи или законски старатељи поднесу захтеве.

Закон дозвољава власницима простора попут женских теретана и свлачионица да донесу одлуке ко може да има приступ, а нова правила ће ступити на снагу 1. новембра.

„Показујемо поштовање према транс, интерсексуалним и небинарним људима - не одузимајући ништа другима. На овај начин настављамо да модернизујемо нашу земљу, што укључује и препознавање животних реалности и њихово омогућавање кроз закон", рекао је канцелар Олаф Шолц.

Најк Славик, трансродна посланица из партије Зелених, рекла је да се ради о „првом кораку" ка друштву које омогућава самоопредељење транс особама.

Конзервативци и крајње десничарска АфД били су међу противницима промена, упозоравајући да би закон могао бити злоупотребљен.

Забринути су и због утицаја на младе.

„Малолетници, без одговарајућих консултација, могу да изаберу пут због којег би касније могли да жале", рекла је Мареијке Вулф из ЦДУ.

Закон о родном самоопредељењу усвојен је са 374 гласа за, 251 против и 11 уздржаних.

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести