Немачки грађевинци најављују штрајк, траже веће плате

БЕРЛИН: Немачки грађевински радници најавили су данас да ће вероватно ступити у штрајк због спора око повећања плата и других накнада, како би извршили притисак на послодавце да коначно испуне низ њихових захтева, укључујући и веће надокнаде за трошкове превоза до удаљених градилишта.
n
Фото: pixabay.com

"Штрајк грађевинара широм земље је вероватнији него икада раније у последњих 20 година", рекао је Роберт Фајгер, шеф синдиката ИГБау, за лист Зидојче цајтунг уочи почетка арбитраже, преноси Ројтерс.

Синдикат тражи повећање плата за 5,3 посто за скоро 900.000 грађевинских радника, као и усклађивање цене рада у источној и западној Немачкој након више од три деценије од поновног уједињења земље.

Изнад свега, синдикат захтева да послодавци пристану на исплату већих накнада због раста трошкова радника за превоз, који сваки дан путују до врло удаљених градилишта и назад. Тај захтев је највећа препрека у преговорима, иако је на столу још од 2018. године, рекао је Фајгер.

"Ако послодавци заиста не попусте, овога пута неће бити договора с нама", упозорио је он.

Пале у Немачкој су генерално порасле за 5,5 посто на годишњем нивоу у другом кварталу, надмашивши стопу инфлације од 2,4 процента, показују подаци Федералног завода за статистику. То значи да су радници осетили реално повећењ плата од око 3,0 одсто у три месеца од априла до јуна.

У другој половини године, међутим, економисти очекују да ће инфлација на годишњем нивоу бити изнад просечног раста плата, што би смањило куповну моћ потрошача.

У другом спору око плата, 16 немачких савезних држава и раднички синдикати треба да започну у петак преговоре о повећању зарада за више од 2,3 милиона радника у јавном сектору. Синдикати траже повећање од 5 одсто за период од 12 месеци.

Како би се подржали радници са нижим примањима, споразум о платама треба да гарантује повећање плата од најмање 150 евра месечно. За раднике у систему јавног здравства, који су били посебно оптерећени током пандемије, синдикати траже подизање плата за најмање 300 евра месечно, преноси Ројтерс.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести