НИШТА ОД ПОМОЋИ АМЕРИКЕ Републиканци БЛОКИРАЛИ договор о закону који укључује милијарде долара ЗА УКРАЈИНУ И ИЗРАЕЛ

ВАШИНГТОН: Републиканци у Сенату блокирали су данас двостраначки пакет закона који има за циљ смањење рекордног броја илегалних прелазака америчких граница и укључује милијарде долара хитне помоћи за Украјину, Израел и партнере САД у индо-пацифичком региону.
Vašington Foto:pixabay.com
Фото: pixabay.com

Званичници администрације председника Џоа Бајдена месецима су радили са демократама и републиканцима у Сенату на том закону за који није гласало 60 сенатора колико је било потребно да би био усвојен, преноси АП.

Претходно је већина републиканаца потврдила да ће гласати против тог законског акта.

Према двопартијском закону, Израел би добио 14 милијарди долара, за помоћ Украјини је предвиђено 60 милијарди, а 10 милијарди би отишло у сврху хуманитарне помоћи цивилима у Украјини, Гази и на Западној обали.

Републиканци су првобитно захтевали промене граничне политике у замену за помоћ Украјини, али су одустали од тог компромиса ове недеље брзо након што је гранични споразум објављен, сматрајући га неадекватним.

Вођа демократске већине у Сенату Чак Шамер рекао је да ће покушати да спасе пакет ратне помоћи и да ће наставити притисак да се одржи гласање о десетинама милијарди долара помоћи за званични Кијев, за Израел и друге америчке савезнике, али без дела који се односи на закон о ефикаснијој контроли америчких граница.

За сада није извесно да ли ће довољан број републиканаца гласати за то да се настави процедура за изгласавање закона о ратној помоćи јер је и за усвајање те процедуре потребна већина од 60 гласова у Сенату.

Пакет помоћи за Украјину у износу од око 60 милијарди долара месецима је у застоју у америчком Конгресу због све већег противљења конзервативаца у Представничком дому и Сенату који критикују одлуку Бајденове администрације као расипничку и захтевају излазну стратегију Америке из рата у Украјни.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести