Нобило: Случај Драгичевић је политизован и против је Додика

САРАЈЕВО: Хрватски адвокат, Анте Нобило, који је био укључен у истрагу смрти младог Давида Драгичевића, коментарисао је најновије протесте у Бањалуци, у организацији групе Правда за Давида, изјавио је данас да све док тај случај не буде решен, проблеми ће, како каже, расти и расти. 
davor dragicevic
Фото: Tanjug/ AP/ Darko Vojinović, File

Нобило је за тв Н1 Сарајево рекао да је властима у интересу да се пронађе починитељ јер је то најбољи начин да се врати мир у Бањалуку, а да политичарима који су се укључили у протесте није циљ решавање тог случаја него, како је указао, „размонтирање“ Милорада Додика. 

Нобило каже да су за време док је он био укључен у истрагу утврдили време смрти, место, начин смрти и особе које су с Давидом биле у контакту непосредно пре и за време смрти.

"Врло је мало требало да се случај расветли до краја, а то је проблем функционисања те државе", сматра Нобило. 

Нобило, који је недавно изашао из мешовите комисије која се бавила утврђивањем околности и чињеница у вези са смрћу младића, сматра да је тај сучај преурањено проглашен несретним случајем.

"Можемо рећи да је власт лоше, неспретно, непрофесионално реаговала. Није се смело догодити да у девет месеци нису открили шта се догодило. То је проблем функционисања Босне и Херцеговине као државе. Управо то што полиција није разрешила убиство, говори да власт није омиљена у народу, да има доста проблема у функционисајњу државе тако да се случај лако одвукао у политичке воде", рекао је Нобило за тв Н1 Сарајево.

Указао је и да се протести у Бањалуци одвијају у две фазе - у почетку је Правда за Давида била грађански покрет, али се уочи избора у њега инфитрирала политика. 

Додаје да се у БиХ пробијају национални торови те да је добро да је Жељко Комшић изабран у Председништво јер у националним торовима политичари држе људе у страху како би могли њима да управљају.

"Можда су ови протести почетак уређења Босне и Херцеговине у неком модерном европском смислу и признавања људских права ван националности", каже Нобило.

EUR/RSD 117.5790
Најновије вести