Нови сукоби полиције и демонстраната у Барселони

БАРСЕЛОНА:  Демонстранти су се четврто вече заредом сукобили са полицијом у Барселони током протеста због пресуда лидерима каталонских сепаратиста који су учествовали у организацији неуспелог референдума о отцепљењу.
Protesti u Barseloni/Fonet
Фото: Protesti u Barseloni/Fonet

Сценарио из претходних вечери се поновио, пошто су синоћ мирни протести измакли контроли када су радикални сепаратисти запалили барикаде и столице кафића у монденској улици Рамбла де Каталуња у срцу туристичке четврти.

Полиција је покушала да одвоји демонстранте од неколико стотина крајње десних присталица Шпанског јединства, али се на видео снимку који је поставио један становник Барселоне види како је група прошпанских радикала окружила младог сепаратисту и шутирала га и тукла палицама.

Претходно су млади огрнути каталонским заставама мирно бацали лопте и прескакали конопац.

Раније у четвртак, хиљаде студената биле су на улицама, а неки су јајима гађали штитове полиције за сузбијање нереда.

Демонстранти из више градова Каталоније кренули су у среду у протестни марш са намером да до данас стигну у Барселону, а синдикати позивају да тог дана буде одржан генерални штрајк.

Протести су почели у понедељак, пошто је Врховни суд у Мадриду осудио девет бивших каталонских политичара и активиста на затворске казне од девет до 13 година, због њихове улоге у неуспелом проглашавању независности Каталоније 2017. године.

Троје преосталих оптужених проглашени су кривима само за непослушност и нису добили затворске казне.

Бивши потпредседник каталонске владе Ориол Жункерас осуђен је на 13 година затвора због побуне и злоупотребе јавних фондова ради организовања референдума о независности Каталоније.

EUR/RSD 117.3271
Најновије вести