Одржани досад најмасовнији протести због смрти Флојда

ВАШИНГТОН: Широм Сједињених Америчких Држава одржани су до сада најмасовнији протести због убиства Афроамериканца Џорџа Флојда током полицијског привођења, који су углавном завршени мирно.
p
Фото: Tanjug (video)

Десетине хиљада људи шетало је, дванаесту ноћ заредом, градовима у целој земљи, носећи маске и позивајући на темељне промене у америчком друштву.

Како преноси АП, нису забележени већи проблеми, а атмосфера је била више свечана него напета.

Најмасовније окупљање забележено је у Вашингтону, где су демонстранти преплавили улице које су биле затворене за саобраћај.

Демонстранти су јуче дошли из свих свих крајева САД на скуп против расизма и полицијске бруталности, а придружила им се и градоначелница Мјуриел Баусер, која је раније затражила од председника Доналда Трампа да повуче војску из града.

Треба да гледамо шта се дешава у Вашингтону зато што не желимо да федерална влада уради другим Американцима, рекла је она шетајући с демонстрантима.

На путу ка 19. улици која води до Беле куће, а коју је градоначелница Вашингтона у петак преименовала у улицу "Црни животи су битни", демонстранти су застали и клечали четри минута одајући и на тај начин пошту Џорџу Флојду.

Део се окупио на Капитол хилу, где су смештене најважније америчке институције, а испред Беле куће, где је постављена нова ограда и уведене додатне мере безбедности, могле су се чути бројне пароле и узвици.

Поједини демонстранти су претворили раскрснице у плесни подијум, а у граду су били подигнути шатори с храном и водом.

Огроман број људи сатима је у Северној Каролини чекао да види златни ковчег са телом Џорџа Флојда, чија је смрт изазвала ширење антирашистичког покрета у САД и широм света.

Демонстранти у Минеаполису извиждали су градоначелника Џејкоба Фреја, након што им је рекао да не подржава укидање градске полиције.

На видео снимцима на друштвеним мрежама приказано је како демонстранти долазе до Фрејове куће и зову га да изађе, након чега му постављају питање да ли подржава укидање градске полиције.

Након што је одговорио негативно и отишао, окупљени су узвикивали "Иди кући Џејкобе" и Срамота”, преноси Си-Ен-Ен.


Срби на протестима у САД против расизма и за КиМ

Протестима у Сједињеним Америчким Државама због смрти Афроамериканца Џорџа Флојда придружили су се и Срби који живе у тој земљи, изражавајући антирасистичке ставове, али шаљући и поруку "Косово је Србија".

На фотографији из Чикага, у којем живи највише Срба, види се истакнут транспарент на којем су истакнуте две поруке: "Крај расизма" и "Косово је Србија".

Процењује се да у САД живи скоро два милиона Срба, иако их је према званичним подацима мање.


У округу Насау у држави Њујорк ухапшено је најмање 11 демонстраната, међу којима ј и један малолетник, због ремећења јавног реда и мира.

Демонстранти у Њујорку су сатима пролазили кроз Менхетн, упркос полицијском часу који је почео у 20 сати.

Полиција није интервенисала, а како наводи Си-Ен-Ен, један полицајац се придружио протестима.

Док је ходао са демонстрантима, полицајац по имену Никас је захвалио на сарадњи окупљенима, који су захвалили њему, а један Афроамеиканац је пришао да се рукује с њим.

Демонстрант је затим загрлио полицајца, па су наставили да ходају заједно, док је маса узвикивала "Миран протест".

Демонстрације су одржано и у другим градовима САД, али и у многим земљама света.

eks
07.06.2020 • 12:06
Brutalnost policije je nesporna i za to treba da se odgovara, ali smrt jednog kriminalca (bez obzira da li je beo , ili crn ) iskorišćena je za druge političke ciljeve . Na delu su isti oni koji stoje iza rušenja mnogih legitimnih vlasti u državama koje nisu po volji američkoj milijarderskoj pohlepnoj eliti .
EUR/RSD 117.5841
Најновије вести