Орбан: Ако Турска пусти избеглице, употребићемо силу

БУДИМПЕШТА:  Мађарска ће морати да "примени силу" на својој јужној граници са Србијом да би заштитила границу Европске уније уколико Турска оствари претњу да ће отворити врата за избеглице ка Европи, поручио је данас мађарски премијер Виктор Орбан, пренеле су агенције.
Orban Viktor/Fonet
Фото: FoNet

"У наредним недељама биће одлуче шта ће Турска да ради са тим људима", рекао је Орбан синоћ у интервјуу за приватну тв станицу "ХирТВ", преноси Ројтерс.

Британска агенција подсећа да је Турска раније запретила да ће "отворити капије" и дозволити избеглицама које се налазе у земљи да крену пут Европе уколико ЕУ буде у негативном контексту означила турску операцију на североистоку Сирије.У Турској се налази 3,6 милиона избеглица, напомиње британска агенција.

Орбан је напоменуо да ће, ако се Турска одлучи за такав корак, "ти људи дођи у великом броју доћи на мађарску јужну границу".Мађарски премијер је истакао да би ЕУ, која критикује Анкару, требало да обезбеди финансијску помоћ Турској да помогне у поновној изградњи сиријских градова и да мигранте и избеглице тамо пошаљу.

У супротном, додао је Орбан, ти људи ће завршити у Европи, а Мађарска је у другачијој ситуацију у односу на друге европске земље које се "не додирују" са "балканском мигрантском рутом".

"Они су безбедни јер их ми штитимо", нагласио је Орбан.Орбан је рекао да тренутно 90.000 људи покушава да се домогне ЕУ преко "балканске руте", додајући да ће се њихов број убрзо повећати на 100.00, преноси МТИ.

"Ако Турска пусти још додатних стотине хиљада миграната, мораћемо да употребимо силу да заштитимо мађарску границу и српско-мађарску ганицу", рекао је Орбан.Орбан је упозорио да би тренутна ситуација у Сирији могла ускоро да има последице и по Мађарску, чије су границе уједно и границе ЕУ.

О турској војној акцији на северу Сирије, Орбан је рекао да би Мађарска на то питање требало да гледа имајући на уму мађарске националне интересе.Турски председник Реџеп Тајип Ердоган би, иначе, почетком новембра требало да посети Будимпешту.
 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести