ОВОЈ ЗЕМЉИ ПРЕТИ ЗАТВАРАЊЕ 15.000 РЕСТОРАНА: Један велики град посебно погођен, ево који су разлози

Више од 15.000 ресторана, пабова, барова и кафића у Немачкој је у опасности од неликвидности, саопштио је кредитни биро Криф.
r
Фото: Youtube printscreen/NašaTV službeni kanal

У финансијским проблемима је 12,6 одсто анализираних угоститељских објеката. У јануару 2020, пре пандемије, у опасности од банкрота било их је 10,7 процената, односно 12.662.

Угоститељи у Берлину су посебно погођени. Према Крифу, реч је о 16,5 одсто објеката. Најмањи ризик од неликвидности имају у Баварској и Порајњу-Фалачкој, на југозападу земље, где је погођено 10,5 процената угоститељских објеката.

Немачко угоститељство се још није опоравило од пандемијске кризе. У септембру ове године промет је био за 12,6 одсто мањи него истог месеца 2019, навео је у четвртак Савезни завод за статистику. Чак и у поређењу са септембром прошле године, промет је био 0,2 процента мањи.

Нарочито јако су погођени барови, чији је промет пића за четири године опао за више од трећине, док су ресторани, гостионице и кафићи су у истом периоду забележили пад од 8,1 одсто.

Фото: Youtube printscreen/NašaTV službeni kanal

Са опадајућим прометом смањује се и број запослених. Док се боре да пронађу раднике, којих од пандемије нарочито мањка, угоститељи ретко могу да понуде добру зараду. Тачно половина запослених у угоститељству је у октобру 2022. радила за ниске плате, а у читавој привреди је удео ниско плаћених послова био чак 15,2 одсто.

Због више криза чији се ефекти преплићу, у гастрономији је неко време на снази умањена стопа ПДВ-а од 7 одсто. Међутим, тако ће бити још до краја године. Од 2024. треба да се примењује редовна стопа од 19 процента.

У Крифу наводе да то може да повећа број банкротираних фирми.

- У наредној години, банкроти у угоститељској бранши ће наставити да расту - рекао је Франк Шлајн, генерални директор Крифа.

курир.рс/Б92

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести