ПАЛА АВДИВИЈКА, ЗЕЛЕНСКИ СЕ ОГЛАСИО Украјински лидер признао да не могу да зауставе Русе

Председник Украјине Володимир Зеленски потврдио је да је команда Оружаних снага Украјине одлучила да повуче трупе из Авдијивке!
1
Фото: Youtube Printscreen

Зеленски је одговарајући на питања на Минхенској безбедносној конференцији нагласио да је повлачење логична одлука.

- То је фер и професионална одлука да се спасу животи Украјинаца. То је исправна одлука, да не бисмо били опкољени, донета је одлука да се повучемо на друге линије - рекао је Зеленски.

Оружане снаге Украјине, подсетимо, добиле су наређење да се повуку из Авдијивке која се налази у окружењу руских снага.

Главнокомандујући украјинских трупа Александар Сирски саопштио је ноћас одлуку о повлачењу Оружаних снага Украјине из града који је стратешки важан за контролу целе Доњецке области..

- На основу оперативне ситуације око Авдијивке одлучио сам да повучем наше јединице из града и пређем у дефанзиву - написао је Сирски на Фејсбуку.

Сирски је додао да су војници "достојанствено испунили" своју војну дужност.

- Учинили су све да униште најбоље руске војне јединице и нанели су непријатељу значајне губитке у људству и техници. Предузимамо мере за стабилизацију ситуације и очување положаја. Животи војног особља су највећа вредност. Авдијивку ћемо ипак вратити - написао је Сирски.

Прелазак Авдијивке у руске руке значи највећу промену на више од 1.000 километара дуге линије фронта откако су руске трупе заузеле Бахмут у мају 2023. године.

Авдијивка, које је практично северно предграђе Доњецка, претворена је током претходних десетак година у највећу украјинску тврђаву из које су кретали сви напади на проруске снаге.

Град због логистике има много веćи стратешки значај за Русију од Бахмута.

Курир

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести