ПАНИКА У ШВЕДСКОЈ ЗБОГ НАЈАВЕ РАТА Усијала се национална линија за помоћ

Упозорење двојице високих швеских званичника из сектора одбране упућено сународницима да се припреме за рат изазвало је забринутост и оптужбе да се беспотребно диже паника, наводи BBC.
1
Фото: Ilustarcija pixabay

Подсећа се да је Карл-Оскар Болин, министар цивилне одбране рекао на конференцији о одбрану у недељу да би "могло да дође до рата у Шведској".

Ту његову поруку потом подржао и генерал Микаел Биден, главни командант шведске војске, који је рекао да би се сви Швеђани требали да се ментално припреме на ту могућност.

Британски медијски сервис наводи да су, међутим, опозиоцини политичари успротивили тону ових упозорења. Бивша премијерка Магдалена Андерсон рекла је за шведску телевизију да, иако је безбедносна ситуација озбиљна, "није баш као да је рат пред вратима".

Организација за дечја права Брис саопштила је да њихова национална линија за помоћ обично не прима позиве о могућности рата. Али ове недеље забележен је пораст забринутих позива младих који су видели вести или објаве на ТикТоку у којима се говори о томе.

- Ово је било добро припремљено, нису се само изланули. Требало је да пруже информације намењене деци када излазе с оваквим информацијама за одрасле - казала је за BBC Маја Дал, портпаролка Бриса.

Упркос оштрим порукама, изјаве министра цивилне одбране и војног команданта сматрају се позивом на узбуну. Након више од два века мира Шведска је на неколико корака од уласка у НАТО. Чека зелено светло турског парламента, а затим и Мађарске. Војни командант Биден је рекао да његове изјаве нису ништа ново.

Он је пре месец дана посетио украјински источни фронт, а Шведска је једна од земаља које обучавају украјинске пилоте.

- Не желим да забринем људе, већ да натерам више људи да размишља о ситуацији у којој се налазе и сопственим одговорностима - рекао је генерал Биден шведском листу Афтонбладет.

Курир

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести