Папа именовао жену за генералну секретарку Гувернатората

РИМ: Папа Фрања први пут је данас именовао жену на другу по значају место у управи Ватикана, чиме је она постала највише рангирана жена у најмањој држави на свету.
papa
Фото: Yara Nardi/ Pool Photo via AP

Именовање сестре Рафаеле Петрини, 52-годишње италијанске часне сестре, је последње именовање којим је 84-годишњи папа Фрања поставио жену на једну од водећих позиција, пренео је Ројтерс.

Петринијина нова позиција генералне секретарке Гувернатората државе Ватикан може се упоредити са функцијом заменика гувернера државе или заменика градоначелника.

Гувернаторат надгледа више од 2.000 запослених, укључујући полицију, ватрогасце, здравствену службу, музеје, особље за одржавање и канцеларијско особље.

Ту улогу је традиционално обављао бискуп.

Именовање Петринијеве, која има диплому са ЛУИШ-а, престижног италијанског пословног универзитета, представља најновији покушај папе Фрање да одржи обећања о побољшању родне равнотеже дата пре много година, за која су женске групе рекле да су сувише спора у реализацији.

Папа је у августу именовао италијанску часну сестру Алесандру Смерили на привремену позицију секретара Ватиканске канцеларије за развој, која се бави питањима правде и мира. У фебруару је именовао Натали Бекар, француску чланицу сестара мисионарки Савијер, за коподсекретарку Бискупског синода, одељења које припрема главне састанке светских бискупа који се одржавају на неколико година. Такође, у фебруару, именовао је Италијанку Катију Сумарију, судију, као прву жену промотера правде у Апелационом суду Ватикана. Именовао је и шест жена на више позиције у савету који надгледа финансије Ватикана као и на места заменика министра спољних послова, директора Ватиканских музеја и заменика шефа Ватиканске канцеларије за штампу.

EUR/RSD 117.0683
Најновије вести