Париз:"Црвени шалови" у маршу против насиља "Жутих прслука"

ПАРИЗ: Стотине људи са црвеним шаловима око врата марширало је данас улицама Париза ради "одбране демократије и институција" и у знак протеста против насиља и вандализма који су почињени током двомесечних антивладиних демонстрација покрета под називом "Жути прслуци".
1
Фото: Tanjug

Око 10.500 људи са црвеним шаловима шетало је данас по киши од Трга Насион до Трга Бастиље, саопштила је париска полиција, док су организатори претходно изразили наду да ће на улице изаћи најмање 10.000 људи, преносе француски медији.

Учесници контрапротеста у врху поворке скандирали су "Да демократији, не револуцији", носећи транспарент с поруком "Стоп насиљу", док су остали држали француске заставе, а неки и европске, преноси "Фигаро".

Иницијатор данашњег марша је инжењер из Тулуза Лоран Сулије, који је половином децембра путем Фејсбука покренуо идеју о томе, а потом су му се придружили "Црвени шалови", група основана крајем новембра у знак протеста против блокада које сваке суботе постављају људи у жутим прслуцима.

"Не делимо све захтеве с покретом "Жутих прслука", на пример захтеве за свргавање владе и бруталне нападе на институције", рекао је Лоран Сењи, члан центристичке партије француског председника Емануела Макрона, Република у покрету, преноси АП.

Други учесници контрапротеста кажу да имају утисак да се покрет "Жутих прслука", који се активирао половином новембра као одговор грађана на повећање пореза на гориво, радикализује пред крај трећег месеца протеста.

"Црвени шалови" су организовали марш у тренутку када феномен "Жутих прслука" постаје све контроверзнији, а за многе од учесника данашњих контрапротеста прекретница је била штета причињена Тријумфалној капији у Паризу током демонстранција у децембру.

Уз то, 10 демонстраната је погинуло у саобраћајним незгодама откако су протести почели 17. новембра, док је око 2.000 људи повређено.

Протести у Паризу, који се одржавају веч 11 субота заредом, обично прерастају у сукобе између полиције и демонстраната који полицајце гађају каменицама и пале аутомобиле, канте и друге објекте на улици.

EUR/RSD 117.6067
Најновије вести