Пендаровски: Треба нам Самит земаља ЗБ о проширењу ЕУ

СКОПЉЕ: Северна Македонија, Албанија и друге земље региона треба да наставе европским путем зато што друга алтернатива не постоји, поручио је македонски председник Стево Пендаровски током заједничке конференције за медије са албанским колегом Илиром Метом.
Stevo Pendarovski/ AP Photo
Фото: AP Photo/Pendarovski Stevo

Пендаровски предлаже да земље Западног Балкана одрже ванредни самит на коме ће се разговарати о проширењу ЕУ и о добросуседским односима и на коме би се одбациле све алтернативе европским интеграцијама.

Како је рекао, уколико постоји сагласност, домаћин самита би била Северна Македонија. Оба председника сагласила су се да наставе да охрабрују политичке факторе у спровођењу европске агенде, а са друге стране да убеде европске лидере да су преговори са земљама региона улагање у стабилности и просперитету.

Односе између Скопље и Тиране македонски председник је оценио као одличне, а међудржавну сарадњу интензивну и плодоносну.

Пендаровски и Мета су оценили да треба да се настави путем добре политичке сарадње, али да се у будућности фокусира економски развој.

Македонски председник боравио је у једнодневној званичној посети Албанији где се, поред састанка са Метом, сусрео и са албанским премијером Едијем Рамом.

 

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести