Песков: Командне промене у војсци су питање за министарство одбране

МОСКВА: Дмитриј Песков, портпарол руског председника Владимира Путина избегао је да коментарише најновије командне промене на челу комбинованих родова руских снага ангажованих у специјалној војној операцији у Украјини.
dmitrij peskov, portparol Kremlja Foto: youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Ово је питање које би требало да се упути министарству одбране Руске Федерације (РФ)", рекао је Песков одговарајући на питање новинара ТАС С о разлозима за промену на челу руских снага ангажованих у Украјини.

Песков је такође одбио да објасни шта тачно подразумева "шири обим" задатака у оквиру специјалне операције које је најавило министарство одбране РФ.

Руско министарство одбране је раније данас саопштило да је начелник генералштаба руских оружаних снага Валериј Герасимов именован за команданта комбинованих родова руских снага ангажованих у специјалној операцији у Украјини.

Претходно је ову функцију обављао командант руских ваздушно-космичких снага генерал Сергеј Суровикин, који је сада заједно са главнокомандујућим копнених снага генералом Олегом Саљуковим и замеником начелника Генералштаба генералом Алексејем Кимом постављен за једног од заменика команданта комбиноване групе.

У саопштењу министарства одбране се наводи да је одлука о "подизању нивоа команде специјалних операција" последица ширег обима задатака у оквиру специјалне војне операције у Украјини, потребе да се организује ближа интеракција војних служби, унапреди квалитет свих видова подршке и побољша ефективност командовања и руковођења.

Генерал Сергеј Суровикин је од октобра до данашњег именовања Герасимова био командант комбиноване групе снага у зони руске специјалне војне операције у Украјини.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести